• Adventni venac deo naše tradicije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pročitajte tekst na slovačkom jeziku.

    Simbol adventnog perioda, koji traje četiri nedelje, je adventni venac sa četiri sveće, koje se postepeno pale u periodu četiri nedelja. Sveće su u početku bile tamnoplave ili ljubičaste boje koje su simbolizovale liturgijsku boju adventnih nedelja.

    Današnji venci su moderniji, kreativniji, postali su obaveznim ukrasom naših kuća, ali i crkava. Venac je od nekada bio simbol pobede, radosti, poštovanja i kraljevskog dostojanstva.

    Adventni venac je deo naše tradicije. Iako pravi izvor nije tačno poznat. Neki izvori govore da su predhrišćanski germanski narodi za vreme hladnih i tmurnih decembarskih dana uz pomoć venca sa zapaljenim svećama izražavali nadu nestrpljivog isčekivanja dugih i toplijih prolećnih dana. U Skandinaviji za vreme zime, upaljene sveće su bile postavljene u krug, a ljudi su se molili Bogu svetla, kako bi okrenuo zemlju opet ka suncu, produžio dane i vratio na zemlju toplo. U srednjem veku hrišćani su prilagodili ovu tradiciju, a adventni venac koriste kao deo svoje duhovne pripreme za Božić. Drugi dokazi naznačavaju da je adventni venac bio pronadjen još u 19.veku. U periodu adventa, deca u hamburgskoj školi Rauhes Haus, koju je osnovao protestanstki sveštenik Johan Hinrich Wichernon. To je bilo sklonište za siromašnu i napuštenu decu. Deca tu nisu bila samo smeštena i hranjena, već su učila razne zanate kako bi im bilo obezbedjeno dalje preživljavanje. Svi su nestrpljivo isčekivali Božić, zato je Wichern 1838. godine izradio na početku adventa specijalni drveni venac. Na njega je postavio 24 sveće – 4 deblje, koje su simbolizovale nedelje preostale do Badnje večeri, 20 tanjih, koje su označavale preostale dane. On je venac zakačio na vrata sirotišta a pored njega postavio blagajnu koja je bila namenjena za milodar za svoje štićenike.

    I Biblija govori o vencu kao o izrazu poštovanja, radosti i pobede. Adventni venac odaje poštu, onom koji je očekivan, a koji dolazi kao pobednik, kao kralj i oslobodioc. Prosipajuće svetlo sa gorećih sveća predstavlja dolazećeg Isusa, koji raspršuje tamu i strah, jer je on Svetlo sveta. U poslednje vreme pravi se manji venac sa četiri sveće, koje vidjamo do danas. Simbolika adventnog venca je predivna. Venac obično izradjujemo od različitih četinara, koje označavaju večan život.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

    Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je za RTS da će gas za privredu od maja biti jeftiniji za 15 odsto. Do kraja godine obećava i priključenje oko 70.000 domaćinstava na […]