• Božićni praznici Slovaka u Vojlovici

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pročitajte tekst na slovačkom jeziku.

    Božić, to je uglavnom tajna, koja nam se svake godine otvara i ulepšava. Tajna o tome, da nas neko nad nama voli, da ne okleva da nam da ono najvrednije. „Jer, Bog je toliko voleo svet da je dao svog jedinorođenog Sina da niko ko u njega veruje ne propadne, nego da ima večni život.‟ Tajna njegovog rodjenja nam ulepšava božićne praznike. Izbaviti se iz svakodnevnih žurbi, osloboditi misli od problema i u miru radovati se ogromnom poklonu Božije ljubavi, to je smisao božićnih praznika. Da, Božić je o darivanju. O darivanju Božijem, ali i o našem darivanju. Ali to nije nešto, što kupimo u prodavnici. Božić je o darivanju onog što imamo u srcu. Božić je jako brzo preleteo i kroz Vojlovicu. Već je za nama. Toliko priprema a svečano raspoloženje nestane tako brzo, ali u našim mislima ostaju samo lepe uspomene.

    Na Badnje veče u Vojlovici vernici se sastaju tradicionalno u evangeličkoj crkvi na svečanoj liturgiji koju je održao sveštenik Branislav Kulik. Pored svečane propovedi i pesama učestvovala su i deca (uzrasta 3-12 godina) koja su se predstavila sa pesmama i tradicionalnim božićnim recitacijama.Da ne zaboravimo na pesmu Božićni zvončići koju su deca odpevala sa puno radosti. Za vreme pevanja sprovodili su ih mladi muzičari, na harmonici Andrej Krištofík, na violini David Beška kojih je uvežbala i sprovodila Ivana Ivanič na sintisajzeru. Bio je to predivan doživljaj za sve prisutne. Predivnim glasom na svečanom bogosluženju doprineli su i Katarina Kalmar i Miroslav Beška koje je sprovodio Zlatko Čriepok.  Članovi crkvene opštine su pripremili i bogate bozićne paketiće sa slatkišima za svu decu koja su učestvovala u programu, što je decu veoma obradovalo. Nije nedostajala i svetom poznata pesma Tiha noć kojom je liturgija i završena, posle kojih su se svi razišli svojim kućama ili kod rodbine svečanom stolu. Naravno kao i da sačekaju tradicionalni „Betlehem‟.U nedelju ujutru, vernici su se ponovo okupili na božićnoj liturgiji. Odjekivali su se svečani tonovi pesama. I ove božićne nedelje za propoved je bio zadužen vojlovački sveštenik koji je svim vernicima delio reči o ljubavi, o rodjenju Spasitelja sveta. Da liturgija bude još svečanija zapevao je i crkveni hor tri pesme koje su uvežbali sa kantorkom Evkom Breznik. U ponedeljak na Stefana Vojlovčani su zasvetili na jutarnjem bogosluženju drugi dan Božića posle kojeg su se razišli u miru svojim kućama.

    I tako je prošao Božić, magija božićnih praznika i odmora. Do Nove godine je još nekoliko dana, do tada nam ostaje da poželimo i isplaniramo samo ono najlepše….ili da promenimo momente koji  nam u ovoj staroj godini nisu prijali. 

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]