• FOLKLORNI DAN U VOJLOVICI

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U sedištu Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Tamaši Aron“ u Vojlovici, u Grobljanskoj ulici br. 24 u poslepodnevnim satima18. novembra  organizovaće se folklorni dan pod nazivom „Šerketanc“ . 

    Inicijator organizovanja je Mariana Njitrai, koja od septembra radi u sekeljanskim naseljima kraj donjeg toka Dunava kao stipendista Programa „Petefi Šandor” iz Mađarske, trudeći  se da uči i pomogne u očuvanju  narodnih igara, pesama i mađarskog jezika. Zato će pored dece iz Vojlovice na folklornom danu biti učesnika i iz Ivanova, Skorenovca i Kovina. 

    Program počinje u 14 časova sa učenjem narodnih igara, za koje će muziku  obezbediti muzičari iz Mađarske, a  tamošnji učitelji će pokazivati i korake narodnih igara iz Moldavije, Felčika i Đimeša onima, koji će želeti da ih nauče. 

    Od 17 časova će deca moći da se upoznaju i sa pratećim instrumentima, nakon čega će biti  jedan mali koncert za predstavljanje instrumenata  i učenje pesama. 

    Program se završava sa predstavljanjem narodnih igara, koje počinje od 18 časova, na koje organizatori srdačno očekuju svako dete i odrasle, bez starosnog ograničenja,  koji budu želeli da igraju narodne igre. 

    Tokom dana gosti će biti nastavnici i učenici Osnovne škole umetnosti “Želic” iz Sene, županije Šomođ, i to: Aron Dora, Tamaševa Karačonj, Andraš Karačonj, Aron Karačonj.

    Učitelji folklora su: Gabriela Dora-Hidaš i Zoltan Kirch.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]