• GOSTOVANJE BUKOVINSKIH SEKELJ-MAĐARA IZ DONJEG PODUNAVLJA U BUDIMPEŠTI

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pročitajte tekst na mađarskom jeziku.

    Tri zajednice bukovinskih Sekelj Mađara iz Donjeg Podunavlja – Vojlovica, Ivanovo i Skorenovac, dobile su poziv da se 18. novembra ove godine zajedničkim programom predstave u Budimpešti u Kući građana, u okviru njihove ovogodišnje manifestacije „Pograničje Mađara”. Inicijator za uspostavljanje kontakta bila je Rozalija Koka, poznata pripovedačica.

    Kao rezultat višemesečnih zajedničkih priprema ostvario se program dug skoro dva sata, u okviru kojeg je budimpeštanska publika imala prilike da upozna tradicionalne, bukovinske sekelj narodne pesme, narodnu muziku i narodne pripovetke, kao i narodne igre, koje su preci sa sobom poneli iz Bukovine, a na prostoru Donjeg Podunavlja utvrdili. Nije izostalo ni predstavljanje istorije doseljenja.

    Kao propratna manifestacija izloženi su ručni radovi sekelja, koji su isto tako osvojili divljenje peštanske publike.

    Zajedno provedeno veče puno sadržaja završilo se degustacijom domaćih kobasica, džigernjače, kačkavalja i hleba, a zatim slanih i slatkih peciva, kolača, domaće rakije i vina od kupine i maline porodice Smit, uz muziku i nevezano druženje. 

    Grupa, sastavljena od 50 osoba različitog uzrasta, u subotu, 19. novembra je zahvaljujući dobroj volji domaćina i njihovih sponzora dospela u Parlament Mađarske, gde su ih nakon upoznavanja sa zgradom ugostili ručkom.

     

    U poslepodnevnim satima su pogledali baziliku Svetog Ištvana i sa njenog tornja su mogli da se dive predivnoj panorami Budimpešte, a na kraju dana pogledali su božićni vašar, koji se već krasi u punom sjaju.

    Srdačno gostoprimstvo, publika koja ohrabruje, društvo starih  i novih poznanika, prijatelja i rodbine ponovo su bili novi izvor snage za članove KUD-a „Bonnaz Šandor“ iz Ivanova, Omladinskog KUD-a „Salmasal“ iz Skorenovca i MKUD-a „Tamaši Aron” iz Vojlovice da zajedničkim snagama treba nastaviti započeti rad u interesu očuvanja identiteta, kulture i vere.

     

    Projekat „Redakcija na jezicima nacionalnih manjina – 013info/2016″ je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

    Tri zajednice bukovinskih Sekelj Mađara iz Donjeg Podunavlja – Vojlovica, Ivanovo i Skorenovac, dobile su poziv da se 18. novembra ove godine zajedničkim programom predstave u Budimpešti u Kući građana, u okviru njihove ovogodišnje manifestacije „Pograničje Mađara”. Inicijator za uspostavljanje kontakta bila je Rozalija Koka, poznata pripovedačica.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

    Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je za RTS da će gas za privredu od maja biti jeftiniji za 15 odsto. Do kraja godine obećava i priključenje oko 70.000 domaćinstava na […]