• Kirvajova svečanost u Vojlovici

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Posle dužeg pripremanja došao je i taj dan, dugo očekivan i svečan. Već je 115 godina od kako su Vojlovčani sagradili crkvu i osveštali je. Na ovaj praznik Kirvaj kako to već biva običaj, mnogobrojni vernici, porodice sa decom, s radošću se okupljaju na svečanom bogosluženju u Božijem hramu. Ove godine, poslednje nedelje u mesecu, 24.septembra crkva je otvorila svoja vrata širom za sve domaće i goste.

    U crkvi se osećao svečani duh, kako i ne bi, svaki vernik je zahvaljivao Gospod Bogu što je za 115 godina čuvao ovu crkvu, što je slao verne pastire, što ih je čuvao od zla, udeljivao duhovne darove, veru, istinitu ljubav i sprovodio ih verom putevima svakodnevnim. I crkveni hor je svoju zahvalnost za ovaj svečani dan izrazio dveju pesmama koje je uvežbao uz pomoć kantorke Evke Breznikove.

     
    Jedan deo bogosluženja posvećen je bio najmladjim članovima crkve, domaći sveštenik obratio se prvo deci i objasnio im na prigodan način značaj reformacije i ko je bio Martin Luther. Zatim su oni najmladji uvežbali pesmicu sa svojim veroučiteljicama koju su odpevali uz pomoć Zlatka Čriepok koji je svirao na sintisajzeru. Na kraju ovog dela dobili su blagoslov za početak nove školske godine.

    Zatim su svi  otišli svojim kućama,  gde je svaka domaćica pripremila tradicionalan, porodični svečani ručak. Deca su sa nestrpljenjem isčekivala podne kako bi se sa svojim roditeljima prešetali po vašaru koji je iz godine u godinnu postavljen na igralištu FK „Mladost‟ Vojlovica.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija