• ODRŽANA TRIBINA O JEZIKU U PANČEVU

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Gradskoj biblioteci je 21. decembra u organizaciji Makedonskog kulturnog centra „Blaže Koneski“ održano filološko-umetničko veče na temu „Makedonski jezik, književnost i kultura u obrazovnom sistemu Republike Srbije i srpski jezik, književnost i kultura u obrazovnom sistemu Republike Makedonije“. Urednik večeri bila je Verka Mitkovska, a u radu tribine učestvovalo je šest naučnih radnika, lingvista i filologa iz Skoplja, Beograda, Niša i Pančeva i to dr Jelena Filipović, dr Danijela Kostadinović, dr Stanislav Stanković, dr Roza Gurmešević, Liljana Lazareska i Ana Novaković. U umetničkom delu nastupili su učenici Muzičke škole „Jovan Bandur“, Pančevo.

    -Cilj je da se poboljšaju uslovi za izučavanje makedonskog jezika u Republici Srbiji i srpskog u Republici Makedoniji, da vidimo kako se radi tamo i sa kojim problemima se susreću, da razmenimo mišljenja i primenimo ono što je dobro. Obuhvaćena je problematika od osnovne škole do doktorskih studija. Zaključak je da je potrebno da se radi više kako bi se postigao cilj, rekla je Verka Mitkovska.

    Prema mišljenju dr Stanislava Stankovića u obe države se, iz više razloga, smanjuje interes za učenje maternjeg jezika.

    -Ovakvi susreti i ovakva paralelna istraživanja i informacije do kojih se dolazi na ovakvim tribinama su veoma potrebni. Učesnici i publika su dobili celokupnu sliku o stanju na terenu u obe države. Interes za učenje maternjeg jezika, na žalost, opada, naglasio je dr Stanković.

    Ovakve tematske tribine se u organizaciji Makedonskog kulturnog centra „Blaže Koneski“ u Pančevu održavaju već pet godina.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija