• Ove godine na festivalu najviše učesnika

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U nedelju 29. oktobra u kovačičkom Domu Kulture 3.oktobar održan je Dečiji 25. jubilarni Vojvodjanski festival slovačkih narodnih pesama „Raspevani dragulji‟. Mnogobrojne goste i domaćine pozdravio je i poželeo dobrodošlicu direktor Doma Kulture Jan Tomaš. U ime Matice Slovačke u Srbiji obratio se dr Branislav Kulik, zamenik predsednika. Na veliko zadovoljstvo svih organizatora Ana Toman Makan, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji u svom obraćanju predložila je da se ovaj festival uvrsti u festival od celonacionalnog značaja. Festival je podržao i otvorio predsednik Opštine Kovačica Milan Garašević.

    Svoje glasovne mogućnosti isprobalo je 31 pevačkih talenata iz slovačkih vojvodjanskih sela. I ove godine na festivalu je pevao i pevač iz Obrenovca iz Srbije. Na festivalu su učestvovali i svoje Slovačko prosvetno društvo „Detvan‟ predstavili Dario Beška, učenik drugog razreda pesmom „Z Vojlovici do Pančova‟ kao i Jana Beracka, učenica osmog razreda, koja je zapevala pesmu „Čí že si, šuhajko‟. Predivne narodne pesme koje su odpevane na festivalu pratio je slovački narodni orkestar pod rukovodstvom Pavla Tomaša ml. Prema odluci žirija, treću nagradu dobile su Marija Magdalena Tornjoš (u mladjoj kategoriji) i Jaroslava Cicka iz Kovačice (u starijoj uzrasnoj kategoriji). Aleksandar Asodi iz Kisača u mladjoj kategoriji i Valentina Halupa iz Kovačice u starijoj kategoriji osvojili su drugu nagradu. Valentina je takodje osvojila i najveće simpatije publike. Prema odluci stručnog žirija bez razmišljanja su zaslužno trijumfovale Katarina Valovec iz Kovačice u mladjoj kategoriji i Jana Nemog iz Padine u starijoj kategoriji.

    Pretešku ulogu imale su i članice Udruženje žena u Kovačici. Najautentičniju mušku narodnu nošnju imali su Andrej Nosalj iz Belog Blata i Veljko Ranković iz Obrenovca, dok je devojačku najstariju nošnju imala Jana Nemog iz Padine. Takodje su pohvalile i bake, jer su se ove godine potrudile i izvukle iz ormana stare nošnje, upravo zbog toga su nagradile i Adrijanu Lamoš iz Lalića, Andreu Javornjik iz Selenče, Jaroslavu Cicka iz Kovačice, Nevenu Vasiljević iz Šida, devojčice iz Novog Sada Marinu Marčeta i Anju Bireš. 

    Ove godine imamo utisak, da je žiri bio veoma subjektivan, s obzirom da su nagrade dobili uglavnom pevači iz Kovačice, iako su se predivnim glasom predstavili i mnogi pevači iz cele Vojvodine. Ostaje samo da se zahvalimo svim učesnicima za predivne interpretacije, kao i njihovim rukovodiocima, roditeljima  koji ih usmeravaju ka slovačkoj narodnoj pesmi, kulturi.

    U nedelju 29. oktobra u kovačičkom Domu Kulture 3.oktobar održan je Dečiji 25. jubilarni Vojvodjanski festival slovačkih narodnih pesama „Raspevani dragulji‟. Mnogobrojne goste i domaćine pozdravio je i poželeo dobrodošlicu direktor Doma Kulture Jan Tomaš.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]