IZLOŽBA FOTOGRAFIJA I SLIKA

SVEDOČANSTVO O PROŠLOSTI

Izvor: 
Liljana Lazareska Pet, 02/12/2016 - 23:30

Pročitajte tekst na makedonskom jeziku.

U okviru centralne proslave 70-godišnjice od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu 30. oktobra je u holu Skupštine Grada Pančeva otvorena izložba fotografija i umetničkih slika pod nazivom „Doseljavanje Makedonaca u Vojvodinu“.

            Bile su izložene fotografije na kojima je bio predstavljen deo života Makedonaca u prvim godinama posle doseljavanja u Vojvodinu, kao i umetničke slike akademskog slikara Pavleta Kuzmanovskog iz Tetova. Fotografije su deo privatnih zbirki Makedonaca iz Kačareva, Jabuke i Glogonja, a umetničke slike su naslikane specijalno za ovu priliku.

            Cilj je da se posetioci izložbe upoznaju sa načinom života u prvim godinama posle doseljavanja, izgradnjom i uvođenjem infrastrukture u naseljena mesta, kao i da se Makedonci podsete na rodni kraj i svoje poreklo.

            Iako je ova izložba u Pančevu bila postavljena samo jedan dan, pored prisutnih na centralnoj proslavi, posetili su je predsednici Republike Makedonije i Republike Srbije, dr Đorđe Ivanov i Tomislav Nikolić, kao i veliki broj građana Pančeva. Nakon toga su istu priliku imali i žitelji Jabuke i Kačareva.

 

projekat_manjine.jpg


Najnovije vesti

PR

Pravilan odabir naočara

Osim koži, sunce tokom leta šteti i našim očima. Zato izlaganje sunčevoj svetlosti osim povoljnih efekata na organizam, može izazvati i niz kratkoročnih i dugoročnih posledica, te je neophodno da

Zabava

Još samo sedam dana do Exita!

Ovogodišnje EXIT Leto ljubavi uveliko je počelo, a od novog izdanja EXIT festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi deli nas još samo sedam dana! Ovogodišnji EXIT proslaviće 50 godina čuvenog Leta

Srbija

Dinar na maksimumu u ovoj godini

Dinar je prema evru jači za 1,2 odsto nego pre mesec dana, a na godišnjem nivou je jači za 2,0 procenta. Od početka godine, dinar je prema evru porastao za 1,8 posto.