• Vera ne razdvaja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Prilikom posete Vojlovice uočićete dve prelepe crkve u samom centru parka Reformacije. Jedna pripada Slovačkoj evangeličkoj crkvenoj opštini dok je druga Madjarska reformatska crkva.  Pripadnici ovih nacionalnih zajednica zajedno žive već više decenija na ovim prostorima i veoma dobro saradjuju na svim poljima. Često nas muči pitanje kakva je razlika izmedju ovih crkvenih zajednica?!

    Kada govorimo o Reformaciji, bitno je da nezaboravimo, da to nije bio jedinstven pokret ili revolucija. Moto reformacije je bilo Ad fontes, to znači, vraćanje ka izvoru vere, tj Bibliji. Isto tako, nije bio organizovan kao jedinstveni pokret, slično renesansi, a posebno humanizmu,  koji su predhodili reformaciju. Posle pokreta koji je bio okupljen oko Martina Lutera, najmasovniji je bio pokret u Švajcarskoj, okupljen oko Žana Kalvina.

    Od njihovih nastupnika su nastale na teritoriji nekadašnje Habsburgske monarhije Evangeličko-hrišćanska a.v. crkva (luteranci) i Evangeličko-hrišćanska h.v. crkva (kalvinisti). „A.V.“ označava Augsburgsku veroispovest, i ova crkva je sledbenik učenja Martina Lutera. „H.V.“ označava Helvetsku veroispovest (Helvecia je latinski naziv za Švajcarsku) i ova crkva je sledbenik učenja Žana Kalvina. Danas koristi ime Reformatska hrišćanska crkva. U Pančevu su pripadnici ove crkve danas uglavnom pripadnici madjarske zajednice u Vojlovici. Crkvu imaju u parku u Vojlovici i u gradu u ulici Cara Lazara.

    Žan Kalvin je počeo da propoveda i širi svoje učenje u Ženevi. Ubrzo je postao i verski i politički vođa reformacije u Švajcarskoj. Glavna razlika između luteranaca i kalvinista je u učenju o svetoj euharistiji i u učenju o predestinaciji. Kalvinisti uče da su hleb i vino samo simbol Hristovog tela i krvi, dok luteranci veruju da su hleb i vino u euharistiju istinsko telo i krv Isusova. Zbog ove razlike nije došlo do ujedinjenja ova dva pokreta u 16. veku, iako je bila velika želja druge generacije predvodnika da do toga dođe. Danas u nekim delovima sveta postoje crkve, koje su nastale upravo ujedinjavanje ova dva pokreta. Dobru saradnju izmedju ove dve crvke u Vojlovici pokazuju i  istorijski podaci, a to je da su ove crkve u Vojlovici bile osveštene istog dana 1902.godine. Svake godine, poslednje nedelje u septembru proslavljaju ovaj dan, nazvan Kirvaj. Vrata ovih crkvi otvorena su za sve vernike i znatiželjne posetioce svake nedelje u 10 časova kada se održava bogosluženje i liturgija. Pored toga uoči praznika održavaju se i večernje mise. 

    U septembru ove godine u prisustvu mnogobrojnih zvanica, ove dve crkve održale su zajedničko proslavljanje 500 godina Reformacije, odnosno objavljivanja Luterovih teza koje su izmenile verski, socijalni i politički život u Evropi. Zahvaljujući zalaganju sveštenika, predstavnika ovih crkvenih opština, uoči značajne proslave, park u kome se nalaze ove crkve nazvan je „Parkom Reformacije‟, jedini u Srbiji.  

    Prilikom posete Vojlovice uočićete dve prelepe crkve u samom centru parka Reformacije. Jedna pripada Slovačkoj evangeličkoj crkvenoj opštini dok je druga Madjarska reformatska crkva.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]