• Vojlovčani su obeležili značajni jubilej 500 godina od početka reformacije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Upravo, kad veliki deo celosvetske populacije u celom svetu obeležava 500. godišnjicu reformacije, Vojlovčani su se takodje uključili u ovaj poduhvat. I to zajedničkim snagama Slovačka evangelička A.V crkva i Madjarska reformatska crkva u Vojlovici organizovale su program koji je održan u subotu 23.septembra u sali Spomen doma uz podršku gradonačelnika grada Pančevo Saše Pavlova.

    Reformacija je uticala ne samo na usmeravanje crkve, već je i donela mnogo izmena u oblasti razvoja društveno-kulturnog, političkog i ekonomskog života, koji se širio iz evropskog kontinenta u sve delove sveta. Ovim dešavanjem želimo da se prisećamo na istorijski dan, kada je 31. Oktobra 1517 Dr Martin Luther prikucao  na vrata dvorske crkve u Vitenbergu spis sa 95 teza protiv prodaje indulgencije i nereda u tadašnjoj crkvi. Lutherovim istupanjem počeo je proces  Reformacije. Praznik sećanja na reformaciju u evangeličkoj crkvi nije samo sećanje na istorijske dogadjaje, već je reformacija proces koji se svakodnevno odigrava u životu čoveka, crkve i društva. Potrebno je shvatiti svoje greške i loše smerovanje i truditi se povratku na pravi put. Reformacija u životu hrišćana i crkve znači svakodnevni povratak ka Božijoj reči, stalnu konfrotaciju svojeg života sa Božijim zapovestima i svakodnevnu težnju o obnovi u svim segmentima našeg života, naglašavaju evangelički sveštenici. 

    Tokom proslave održan je bogat program. Na samom početku su zapevala deca koja posećuju dečiju veronauku u Slovačkoj evangeličkoj crkvi u Vojlovici. U ime svih organizatora prisutne je pozdravio vojlovački evangelički sveštenik Branislav Kulik koji je imao i za cilj da približi prisutnim gostima značaj ovog celosvetskog dešavanja. Svojim prisustvom počastvovao je i biskup SEAVC u Srbiji Samuel Vrbovski na slovačkom jeziku prigodnim rečima podrške i stimulacije. U program se uključio i crkveni hor slovačke evangeličke crkve u Vojlovici, pesmom koju je napisao Dr Martin Luther. S obzirom da su ovu manifestaciju organizovali zajednički, na svom jeziku se obratio i biskup madjarske reformatske crkve Halas Bela, a madjarski crkveni hor je takodje pevao Lutherove pesme.


    Vojlovčani su imali veliku čast da ugoste i Mileta Radojevića, izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama koji je naznačio da ove dve crkve doprinose razvoju medjuljudskih odnosa u Srbiji. Pored toga svojim prisustvom doprineli su svečanom obeležavanju jubileja i mnogi republički i pokrajinski poslanici iz Pančeva, direktori javnih preduzeća iz Pančeva i Mesne zajednice Vojlovica, kao i predstavnici ambasada evropskih država u Beogradu. Medju njima je i Igor Vencel, zastupnik ambasadorke Slovačke republike u Srbiji. Vojlovicu su tog dana posetili i mnoge crkvene opštine sa svojim sveštenicima. 

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]