U selu Sakule uspešno organizovani "Ovčarski dani"

VIŠE OD 40 KOLEKCIJA OVACA

Izvor: 
Dragan Vujačić Ned, 01/04/2018 - 20:11
Već 22. put u selu Sakule održani su "Ovčarski dani" jedinstvena manifestacija u Srbiji. "Ovčarski dani" održani su u organizaciji Udruženja stočara "Ovčar" i opštine Opovo, a uz pomoć brojnih sponzora i ljubitelja ovaca. Ove godine u okviru "Ovčarskih dana" sem smotre ovaca cigaja rase i belih rasa, održan je bogat kulturno zabavni program, održano je takmičenje u kuvanju čobanskog gulaša, žene iz sela predstavile su ručne radove, a kruna svih događanja svake godine, pa i ove, bile su trke na magarcima.
 

U ovim jedinstvenim trkama na prostorima Srbije u konkurenciji do 10 godina pobedio je Pera Babajanin iz Opova, u kategoriji do 15 godina najbolji je bio Miroslav Pešić iz Titela, dok je u konkurenciji veterana slavio Laza Savić iz Kovilja.

 

- "Ovčarski dani" su značajni za Sakule, ali i čitavu opšinu Opovo. Učinićemo sve da ovu manifestaciju unapredimo, jer je u našoij opštini 80 posto ljudi okrenuto agraru - kaže Zoran Tasić, predsednik opštine Opovo.

 

U takmičenju za najbolje ovce cigaja rase i belih rasa predstavljene su 42 kolekcije. Takmičili su se ovčari iz Pančeva, Idvora, Vračev Gaja, Ilandže, Torka, Čeneja, Beograda i niza drugih mesta.

 

Najboljeg ovna cigaja rase predstavio je Srdjan Vojnov iz Ilandže, najbolje ovce imao je Dragan Nebrigić, takođe iz Ilandže, najbolju šilježad Stefan Stefanov iz Farkaždina, a najbolju jagnjad Stelijan Rošu iz Torka.

 

U konkurenciji belih rasa predstavljene su ovce il d frans, bergamo i virtemberg rase. Najboljeg ovna ima Vlajko Jovišić iz Bačkog Novog Sela. Najbolje ovce su ovce Jano Heđija iz Padine, a šilježad Mileta Trivunovića iz Torka. Najbolje jaganjce prikazao je Bojan Ličina iz Vračev Gaja.

 

-Želimo i hoćemo da "Ovčarski dani" budu sve bolji. Ovce se vole, a trke na magarcima su zaštitni znak Sakula. Zbog njih mnogi dolaze u Sakule, pa ćemo i ubuduće činiti sve što možemo da unapredimo ovu manifestaciju - veli Živan Marjanski iz Udruženja "Ovčar".

Ovčari Sakula su na najbolji mogući način zakoračili u april, a uskoro će ovčari isterati ovce na pašnjake, što je znak da ovčarska sezona počinje.Marketing

Najnovije vesti