• VIŠE OD 40 KOLEKCIJA OVACA

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Već 22. put u selu Sakule održani su „Ovčarski dani“ jedinstvena manifestacija u Srbiji. „Ovčarski dani“ održani su u organizaciji Udruženja stočara „Ovčar“ i opštine Opovo, a uz pomoć brojnih sponzora i ljubitelja ovaca. Ove godine u okviru „Ovčarskih dana“ sem smotre ovaca cigaja rase i belih rasa, održan je bogat kulturno zabavni program, održano je takmičenje u kuvanju čobanskog gulaša, žene iz sela predstavile su ručne radove, a kruna svih događanja svake godine, pa i ove, bile su trke na magarcima.
     

    U ovim jedinstvenim trkama na prostorima Srbije u konkurenciji do 10 godina pobedio je Pera Babajanin iz Opova, u kategoriji do 15 godina najbolji je bio Miroslav Pešić iz Titela, dok je u konkurenciji veterana slavio Laza Savić iz Kovilja.

     

    – „Ovčarski dani“ su značajni za Sakule, ali i čitavu opšinu Opovo. Učinićemo sve da ovu manifestaciju unapredimo, jer je u našoij opštini 80 posto ljudi okrenuto agraru – kaže Zoran Tasić, predsednik opštine Opovo.

     

    U takmičenju za najbolje ovce cigaja rase i belih rasa predstavljene su 42 kolekcije. Takmičili su se ovčari iz Pančeva, Idvora, Vračev Gaja, Ilandže, Torka, Čeneja, Beograda i niza drugih mesta.

     

    Najboljeg ovna cigaja rase predstavio je Srdjan Vojnov iz Ilandže, najbolje ovce imao je Dragan Nebrigić, takođe iz Ilandže, najbolju šilježad Stefan Stefanov iz Farkaždina, a najbolju jagnjad Stelijan Rošu iz Torka.

     

    U konkurenciji belih rasa predstavljene su ovce il d frans, bergamo i virtemberg rase. Najboljeg ovna ima Vlajko Jovišić iz Bačkog Novog Sela. Najbolje ovce su ovce Jano Heđija iz Padine, a šilježad Mileta Trivunovića iz Torka. Najbolje jaganjce prikazao je Bojan Ličina iz Vračev Gaja.

     

    -Želimo i hoćemo da „Ovčarski dani“ budu sve bolji. Ovce se vole, a trke na magarcima su zaštitni znak Sakula. Zbog njih mnogi dolaze u Sakule, pa ćemo i ubuduće činiti sve što možemo da unapredimo ovu manifestaciju – veli Živan Marjanski iz Udruženja „Ovčar“.

    Ovčari Sakula su na najbolji mogući način zakoračili u april, a uskoro će ovčari isterati ovce na pašnjake, što je znak da ovčarska sezona počinje.

    Već 22. put u selu Sakule održani su „Ovčarski dani“ jedinstvena manifestacija u Srbiji. „Ovčarski dani“ održani su u organizaciji Udruženja stočara „Ovčar“ i opštine Opovo, a uz po moć brojnih sponzora i ljubitelja ovaca.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Strip u fokusu – D.I.Y. Strip Fest u Parobrodu

    U subotu 20. aprila, u Ustanovi kulture "Parobrod" u Beogradu od 11 do 19 časova, biće održan jedinstveni događaj - D.I.Y. Strip Fest. Ovaj bazar slavi domaći nezavisni strip i pruža […]