• Facebook ukinuo više desetina hiljada aplikacija moguće opasnih po privatnost

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Facebook je objavio da je ukinuo više desetina hiljada aplikacija koji su potencijalno predstavljale opasnost za privatnost korisnika, pokazala je interna istraga vođena na milionima aplikacija.

    Društvena mreža je pokrenula tu istragu nakon skandala sa Kembridž Analitikom 2018. godine, kada je je jedan zviždač otkrio da je ta britanska kompanija vodila kampanje masovnih manipulacija putem aplikacija na Facebook-u kako bi uticala na američke i britanske birače.

    „Tada smo obećali da ćemo pregledati sve aplikacije koje imaju pristup velikim količinama informacija o korisnicima pre promene naših propisa 2014. godine“, naveo je Ajme Arčibong, potpredsednik Facebook-a.

    Za tu veliku istragu platforma je radila sa „stotinama advokata, istražitelja, analitičara i inženjera, kako bi bolje razumeli mehanizme zloupotrebe, i otklonili štetne činioce među programerima“.

    Suspendovano je 400 programera, ali te aplikacije za ljude ne predstavljaju nužno pretnju, rekao je Arčibong.

    Nakon izbijanja skandala sa Kembridž Analitikom u martu 2018. godine, Google i Facebook su bili izloženi posebnoj pažnji vlada u Sjedinjenim Državama i u Evropi u vezi sa korišćenjem ličnih podataka.

    Agencija za zaštitu američkih potrošača je u julu odredila Facebook-u rekordnu kaznu od pet milijardi dolara jer je prevario svoje korisnike u vezi sa kontrolom njihovog privatnog života, posebno tokom masovnog curenja ličnih podataka prema britanskoj kompaniji Kembridž Analitika, upletenoj u predsedničku kampanju Donalda Trampa i u kampanju za Bregzit u Velikoj Britaniji.

    Facebook je objavio da je ukinuo više desetina hiljada aplikacija koji su potencijalno predstavljale opasnost za privatnost korisnika, pokazala je interna istraga vođena na milionima aplikacija.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]