• Jedan od najvećih prevaranata svih vremena vas savetuje kako da se zaštitite od krađe identiteta

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    FRANK ABAGNALE, jedan od najpoznatijih prevaranata na svetu, prema čijem je životu snimljen film „Catch Me If You Can“ s Leonardom DiCapriom, danas je jedan od sigurnosnih konsultanata koji američkoj vladi pomaže da ulovi druge prevarante. O tome kako se možete zaštititi od prevara napisao je i knjigu sličnog naslova „Scam Me If You Can“, a za Yahoo je otkrio koja su dva podatka dovoljna hakerima da vam ukradu identitet ako ih objavite na Facebooku. 

    „Ako ste na Facebooku morate zapamtiti da ove dve stvari nikad ne otkrivate: mesto i datum rođenja. U 98 posto slučajeva to je dovoljno da vam netko ukrade identitet. Samo te dve informacije“, otkriva Frank. 

    U svojoj knjizi je  tkrio pet osnovnih pravila kojih se morate držati kako biste se zaštitili na internetu. 

    1. Zaštitite svoj identitet

    Čim vam netko zatraži privatne ili finansijske informacije, zastanite i prvo proverite ko je osoba s kojom imate posla. 

    2. Osigurajte svoje financije

    Ne verujte nikome ko tvrdi da vam može jamčiti zaradu od ulaganja. Niko vam ne može jamčiti rezultate investiranja. 

    3. Ne oslanjajte se na digitalno

    Nemojte sve svoje lične informacije držati u jednom cloudu ili na jednom laptopu. Čuvajte isprintane primerke dokumenata ili ih iskopirajte na spoljnuu memoriju. 

    4. Pripazite na telefonske pozive

    Ako ne prepoznajete broj s kojeg vas neko zove, nemojte se javljati. Ako se ipak javite, pripazite šta pričate jer se poziv možda snima. Ako ćutite, velika je verovatnoća da će osoba koja zove jednostavno prekinuti vezu. 

    5. Čuvajte se na aplikacijama za upoznavanje

    Uverite se da je osoba s kojom razgovarate preko aplikacija za upoznavanje stvarna. Provjerite njenu lokaciju i gdje je zaposlena te potražite njene fotografije na internetu. 

    FRANK ABAGNALE, jedan od najpoznatijih prevaranata na svetu, prema čijem je životu snimljen film „Catch Me If You Can“ s Leonardom DiCapriom, danas je jedan od sigurnosnih konsultanata koji američkoj vladi pomaže uloviti druge prevarante. O tome kako se možete zaštititi od prevara napisao je i knjigu sličnog naslova „Scam Me If You Can“, a za Yahoo je otkrio koja su dva podatka dovoljna hakerima da vam ukradu identitet ako ih objavite na Facebooku. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]