• Stiže nam 100 puta brži internet

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ultrabrz Wi-Fi, koji je do 100 puta brži od današnjih mobilnih mreža se nazire.

     

    Naučnici su ovo dokazali i u praksi, uspešno poslavši veliku količinu kompleksnih podataka. Radi se o slanju video materijala, za čiji transport su korišćeni teraherci, umesto tradicionalno korišćenih mikrotalasa. Govorimo o brzini od 50 gigabita po sekundi, nasuprot 500 megabita po sekundi, što je najveća ostvariva brzina današnjih mobilnih mreža.

    Današnje mobilne mreže su dobre, ali postaju preopterećene i naučnici širom sveta trude se da pronađu rešenje, a teraherci bi mogli biti upravo to – umesto mikrotalasa, koji se danas koriste za prenos glasovne i data komunikacije.

    Teraherc ima više frekvencije od mikrotalasa i samim tim u stanju je da prenese veću količinu podataka.

    Naučnici su uspeli da ostvare dva istovremena TV striminga bez greške, prilikom brzine od 10 gigabita po sekundi, dok su se pojavile sitne greške u prenosu kad je brzina povećana do maksimalnih 50 gigabita.

    Istraživanje koje je objavio „Nature Communications“ tvrdi da se ove greške lako mogu ispraviti i da su one poznate i u današnjim uslovima prenosa podataka na Wi-Fi i mobilnim mrežama, koje su daleko manje propusne moći, zaključuje britanski „Telegraph“.

     

    Autor: Mondo

    Ultrabrz Wi-Fi, koji je do 100 puta brži od današnjih mobilnih mreža se nazire.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]