• Anka Škembarević: Kreatorka unikatnih predmeta od vune

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

     

    Pančevka Anka Škembarević od pustovane vune pravi razne odevne predmete, nakit, obuću, ukrase za kuću i druge rukotvorine. Iza nje je decenija iskustva, a pred njom je još puno posla jer se mreža kupaca svake godine povećava. Ankini proizvodi često se kupuju kao poklon prijateljima, pa su mnogi vuneni unikati otputovali u Japan, Ameriku, Englesku, Italiju, Izrael, Nemačku, Kanadu…

    Presovanu (pustovanu) vunu Anka pretvara u “razigranu vunu”- tu su ptičice, grančice, nepravilni oblici, vedre boje. Kao izvor razigranosti i inspiracije Anka navodi prirodu jer priroda- budi vedro raspoloženje, pozitivnu energiju, radost. Toliko je lepih stvari u prirodi da je teško ostati ravnodušan. Izazov je stvoriti to u vuni, a pogotovo napraviti tako da joj parira.

    Koje vrste proizvoda od vune imate u ponudi?

    Garderobu – prsluk, šal, kapa, rukavice, pa obuću, tašne, nakit (ogrlice, narukvice, minđuše, broševi…) ukrasi za kuću, namenski ukrasi za Uskrs i Novu godinu, futrole za mobilni, podloge za decu (za sedenje, dok se igraju u sobi), za kućne ljubimce, podmetače za stolice… Inače,  bavim se i vezom, tkanjem i ekoprintom (bojenje pomoću bilja).

    Na pitanje da li pustovanje vune doživljava kao posao ili hobi, Anka kaže – Pustovanu vunu doživljavam kao sreću, odmor, beg, ljubav.

    Kako/gde predstavljate svoje radove?

    Rukotvorine predstavljam na manifestacijama (Dani Vajferta, Ulica gospodar Jevremova, Banatska priča-Zrenjanin, Kovačički oktobar-Kovačica). Zatim na novogodišnjim bazarima u Vršcu, Pančevu, Kovačici, kao i na uskršnjim bazarima, i gde god me pozovu da gostujem ili predstavim svoje radove, tj. promovišem ovaj zanat. Puno dragih ljudi znam zahvaljujući manifestacijama i bazarima.

    Sledeća manifestacija na kojoj planiram da učestvujem biće Dani Vajferta. Volim tu manifestaciju.

    Šta se Vašim mušterijama najviše dopada?

    Najviše im se dopadaju dekoracije od vune, kape, šeširi, patike, bundevice (koje se bukvalno svima dopadaju), nakit.  Moji kupci nisu podeljeni po starosti ili obrazovanju. Moji kupci su ljubitelji prirode, zdravog načina života i originalnih, unikatnih stvari.

     

    Da li koristite prirodne ili veštačke materijale?

    Pri bojenju vune koristim veštačke boje koje vrlo često miksam i dobijam vunu u boji koju niko nema. Naravno, vunu bojim i prirodnim bojama, tj. biljem, jer se bavim i ekoprintom. Vunu bojim lukovinom, koprivom, nevenom i drugim biljkama. To je jedan izuzetan postupak i boje su neponovljive.                                                                                            

    Koliko je otprilike vremena potrebno za izradu nekog Vašeg prizvoda?

    Imate kupce koji kupuju i retko pitaju o procesu  i vremenu proizvodnje i kupce koji žele skoro sve da znaju o nastanku proizvoda koji kupuju. Nijedan proizvod nije završen istog dana. Zato što, pre svega, mora da se suši, a i svaki proizvod ima dodatke- ušivanje kože na patikama, kopče na brošu, nizanje loptica za ogrlicu… Npr. bundevica ima puno detalja. Većinu proizvoda radim u nizu, pa tako valjam kuglice za ogrlice, onda ih sortiram i nižem, pravim cvetove za broš, pa ušivam kopču i perlice, itd.

     

    Kako je vuna ušla u Vaš dom i život?  

    Vuna je u moj život ušla iznenada, bez najave (smeh). Sasvim slučajno sam na oglasnoj tabli u Beogradu videla poruku o radionici tkanja. Ponešto sam znala o tkanju, ali sam želela nešto više da saznam. Prijavila sam se  i počela jednom nedeljno da idem na radionicu. Sonja, moja divna i nesebična učiteljica, jednog dana je rekla kako je ona obučavajući žene tkanju naučila da valja kuglice od vune pomoću tople vode i sapuna. Pokazala mi je kako se prave takve kuglice. Ona nije znala ništa više. Narednih godinu dana pokušavam da kupim vunu, nađem nekog ko zna više da mi pokaže, ali vrlo malo novih informacija dobijam, retko ko prodaje vunu za valjanje, u boji niko… A onda inat proradi i krenem dalje- internet, zatim žene koje su videle kako se radi ovo i ono, ispričaju mi, probam, ali teško je tako, lakše je kad sami vidite, no ipak idem dalje. Pravim prijateljicama za poklon, pa njihovim prijateljicama, pa počinjem da prodajem, i vuna mi se uvukla pod kožu, a da nisam primetila kad. 

    Vuna stanuje u mom domu, gleda dok ja ručam, bdi dok ja spavam, raduje se kad i ja, ponekad, ali samo ponekad, ne znam gde ću sa njom – iskrena je Anka Škembarević.

    Sve fotografije preuzete su sa Ankine stranice Playful WOOL-razigrana vuna na kojoj možete pogledati njene dosadašnje radove.

     

     

     

     

     

    Pančevka Anka Škembarević od pustovane vune pravi razne odevne predmete, nakit, obuću, ukrase za kuću i druge rukotvorine. Iza nje je decenija iskustva, a pred njom je još puno posla jer se mreža kupaca svake godine povećava. Ankini proizvodi često se kupuju kao poklon prijateljima, pa su mnogi vuneni unikati otputovali u Japan, Ameriku, Englesku, Italiju, Izrael, Nemačku, Kanadu…

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo