Petak, 13. Maj 2016 - 19:00

Crno i belo – Priča o čokoladi, Prirodnjački muzej u Beogradu

 

U petak, 13. maja od 19 časova u Narodnom muzeju Pančevo biće prikazana izložba Crno i belo - Priča o čokoladi, Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Priča o čokoladi podseća da sve što čovek na bilo koji način i u najrazličitije svrhe koristi u svom životu, direktno ili indirektno dobija od prirode. A to je jedini, ali više nego dovoljan razlog da se prema Prirodi odnosimo kao prema nečemu što nam je ne samo najbliže i najdragocenije, već u sudbonosno. Kroz prikaz otkrića i istorije, kao i značaja i uloge čokolade u različitim civilizacijama jasno je prikazan višestruki značaj za čoveka, ne samo kao omiljene poslastice, već i kao privredni, ekonomski i civilizacijski faktor.

Posetioci će na izložbi saznati gde je pronađena najstarija čokolada na svetu, kako je izgledala čokolada Maja i Asteka, i koju je ulogu imala u životu srednjeameričkih naroda, ali i kako je kroz istoriju, različite civilizacije i drevne kulture, uz pomoć industrijskog razvoja i komercijalnih zahteva nastajala savremena čokolada u kojoj svakodnevno uživaju milioni ljudi širom sveta. Saznaće takođe šta je praslina a šta pralina, kada je i ko vodio čokoladni rat, gde se nalazi Akademija čokolade, i gde postoji čokoladno ropstvo.

Videće čokolade raznih oblika, veličina i ukusa, pribor i posude za čokoladu kakave su koristili Maje i Asteci, prvu „u ustima topivu“ čokoladu, rodonačelnicu svih savremenih čokolada napravljenu davne 1879, prvu kutiju za praline kreiranu pre skoro sto godina, prvu čokoladu sa naših prostora, i još mnogo drugih zanimljivih, primamljivih i ukusnih eksponata. Autori izložbe su mr Olga Vasić i dr Desa Đorđević Milutinović.

Petak, 13. Maj 2016 - 19:00