Utorak, 21. Jul 2015 - 20:00 - Subota, 15. Avgust 2015 - 10:00

Desanka Petrov Morar: 50 godina stvaralaštva

U galeriji Narodnog muzeja Pančevo u utorak 21. jula u 20h svečano će biti otvorena retrospektivna izložba radova Dese Petrov Morar, jedne od najistaknutijih slikara naive u Srbiji. O njenom delu možda najviše govori i činjenica da je svojim radom našla mesto u selekciji autora zastupljenih u enciklopediji „Naivni umetnici sveta“ 1971. godine. Izložbu će otvoriti Ivana Jovanović, viši kustos istoričar umetnosti Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Desa Petrov Morar već više od pola veka posvećeno gradi obiman, značajan umetnički fond, ujednačenog likovnog intenziteta i visokih dometa. U nizu nagrada i priznanja izdvaja se Velika nagrada Sedmog bijenala naivne umetnosti u Jagodini 1995. godine, a žiri Trinaestog bijenala naivne i marginalne umetnosti 2007. godine dodeljuje joj Nagradu za ukupan umetnički rad. U istoriji naivne umetnosti Srbije stvaralaštvo Dese Petrov Morar predstavlja važnu nit koja se javlja kao kontinuitet jedne od vitalnih pulsirajućih tačaka ove specifične umetničke oblasti.

U stvaralačkom opusu Dese Petrov Morar izdvaja se nekoliko tematskih celina. Preovladavaju scene inspirisane verom i običajima, kao i svakodnevicom banatskog sela, a u manjoj meri prisutni su prizori fantastičnih sadržaja i portreti. Glavnu preokupaciju umetnice predstavljaju figuralne kompozicije narodnih i pravoslavnih običaja sa mitskim porukama oličenim u godišnjem obrednom kalendaru, ciklusima zimskih, prolećnih i letnjih praznika, kojima se priključuje i krug običaja iz ličnog porodičnog života, kao i scene praznoverica, vračanja i običaja uz svakodnevne poslove.

Stvaralački opus Dese Petrov Morar otkriva se kao riznica retkih tragova vremena, obeleženih snažnim likovnim pečatom umetnice. Značaj neprocenjivog etnografskog repertoara na njenim slikama sagledava se iz aspekta aktuelnog trenutka, kada blede ključne tradicionalne vrednosti, kolektivno sećanje i duhovna baština. Zavičajni mit na slikama ove umetnice čuva memoriju pravoslavnog i iskonskog identiteta kao temelja naše egzistencije.

Desanka Petrov Morar rođena je 1946. godine u Sefkerinu, živi i radi u Pančevu. Pored slikanja bavi se crtežom, grafikom, akvarelom, vaja i piše poeziju. Tokom 50 godina svoga umetničkog rada samostalno je izlagala 60 puta, a na grupnim izložbama približno 300 puta, širom sveta.

Njene slike su izložene na stalnim postavkama Galerije naive u Kovačici i Muzeja Naivne i marginalne umetnosti u Jagodini. Po njenim slikama Etnografski Muzej iz Beograda je snimio dva etnografsko-dokumentarna filma: Uskrs u Sefkerinu i Sefkerinska Mandalina kao i film Slike zaboravljanog života.

Izložba će biti otvorena do 15.08.2015.

Trg kralja Petra I 7
26101 Pančevo
Serbia
Utorak, 21. Jul 2015 - 20:00 - Subota, 15. Avgust 2015 - 10:00