Petak, 25. Septembar 2015 - 20:30 - Subota, 26. Septembar 2015 - 20:30

Duo Dharma na 13. World music festivalu Ethno.com

Duo Dharma

 

Subotički duo „Dharma“, koji čine saksofonistkinja Jasna Jovićević i bas gitarista Armand Mesaroš, nastupiće prve večeri 13. World Music Festivala – Ethno.com, koji se održava 25. i 26. septembra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

Dharma će nastupiti u petak, 25. septembra, od 20.30, na Sceni Kulturnog centra Pančeva. Pre subotičkog dua, festival će simbolično, kao i prethodnih nekoliko godina,  otvoriti Tamburaški orkestar „Neven“ M.Š. „Jovan Bandur“ iz PAnčevo.

“Dharma”  je subotički muzički duet koji izvodi novu  improvizativnu muziku inspirisanu unutrašnjim zvukom. Muzika DHARME je kombinacija različitih akustičnih i električnih instrumenata, procesora i lupera. U njihovom zvuku čuje se eksperiment, interaktivna razmena ideja sa osvrtom na jazz, drevne sanskritske mantre, prakse sa zvukom i igra akustike. Čine ga Jasna Jovićević ( saksofoni, frule, udaraljke, vokal) i Armand Mesaroš (bass). U svom muzičkom izrazu oboje  koriste luper, procesore i efekte.

Jasna Jovićević je saksofoniskinja i kompozitor koja je dvadesetak godina provela u inostranstvu gde se školovala i svirala ( Budimpešta, New York, Toronto, Brazil, Indija ). Dugogodišnje muzičko iskustvo u jazz muzici dovelo ju je do improvizacije, gde najveću inspiraciju crpi iz prirode i raznolikosti instrumenata. Jasna je magistar muzike i učitelj joge, radi kao pedagog, direktor je kulturnog udruženja, svira u više sastava  i aktivan je učesnik domaće i internacionalne jazz scene.

Armand Mesaroš  je profesionalni muzičar, bas gitarista, koji svira različite stilove u više muzičkih sastava. Školovao se u Budipmpešti, jedan je od osnivača Junior Music Studio u Subotici, sa širokim pedagoškim iskustvom.  Bavi se dokumentarnim filmom i spotovima, aktivan je član domaće i inostrane muzičke scene.

Ethno.com festival je od 2013. godine napravio zaokret u programskom konceptu. Cilj festivala je da kroz koncerte, radionice, rezidencije umetnika i naučno-obrazovni program predstavi muziku iz celog sveta sa primarnim fokusom na stilovima Balkana, Bliskog Istoka, Afrike i Azije, kao i onim nastalim na nasleđu evropskih naroda. Festival želi da bude otvoren i senzibilan na kulturne i umetničke različitosti u stalnoj tenziji između tradicije i inovacije. Kako muzika sveta sama po sebi otvara brojne mogućnosti u izražajnom smislu, ona isto tako predstavlja jasnu platformu za afirmaciju kulturnih vrednosti, interkulturnog dijaloga, tolerancije i jačanja civilizovanog gradjanskog društva. Muzička, kulturna i etnička raznovrsnost učesnika, kao i proces njihovog zbližavanja kroz učešće u festivalskim programima daje dobru osnovu da se u Pančevu stvori raskrsnica energija i muzičkih stilova, promovišući na taj način dijalog između različitih kultura. Pored koncerata, festival će i ove godine zadržati naučno-obrazovni program u nameri da na konstruktivni način poveže iskustva mislilaca i interpretatora sa jedne i želje za znanjem mladih, sa druge strane. Želja je da publika proživi iskustva koja donosi živopisni kolorit muzičkih kultura i tradicija koje postoje na našoj planeti. Umetnički direktor festivala je violinista Filip Krumes.

Vojvode Živojina Mišića 4
26101 Pančevo
Serbia
Petak, 25. Septembar 2015 - 20:30 - Subota, 26. Septembar 2015 - 20:30