Nedelja, 26. Jun 2016 - 19:00

Ex Teatar Fest: Plesno-cirkusno-pozorišni komad „Upakovane”

Foto: Slavica Dolašević

 

U nedelju, 26. juna u 19 časova, u dvorani „Apolo“ Doma omladine Pančevo biće izveden plesno-cirkusno-pozorišni komad „Upakovane”, Otvorenog pozorišta DK „Studentski grad” & „Cirkusfera”.

Četiri mlade magacionerke provode svoj dosadni radni dan presipajući iz šupljeg u prazno. Okružene raznim pakovanjima, paketima i kutijama, one traže mesto za sebe i sopstvene snove, želje i nadanja, stavljene na čekanje u surovoj svakodnevici. Kako se radni dan razvija, tako i njihov radni prostor oživljava i postaje cirkuska, akrobatska i plesna rekvizita, uz koju magacionerke poleću u oblake. Na taj način one olakšavaju svoje radne sate, ni na nebu ni na zemlji ili, u ovom slučaju, ni u kutiji ni van nje, u nedostatku hrabrosti da napuste ovaj međuprostor i u potpunosti se posvete svojim snovima.

„Upakovane” je prva celovečernja predstava sa dramski uobličenom i dosledno sprovedenom radnjom. Ova neverbalna predstava u formi koreodrame sa elementima akrobatike, komunicira sa publikom ne samo na nivou razumevanja osnovne radnje već pre svega na senzacijskom nivou, čijem utisku posebno doprinose maštovita i puna duha koreografija Sanje Cvrkotić i originalna muzika koju su za potrebe predstave komponovale mlade, ali suvereno talentovane, članice Katarina&Ljubica Dua. U efektu ogledala gledaoci se lako identifikuju sa akterkama dramske radnje, gledajući rutinske, banalne postupke obojene humorom i osećajnošću, da bi se doveli u stanje krajnjeg uzbuđenja posmatrajući ih dok izvode opasne akrobatske tačke.

„Želja autorki je da u epohi estetike šoka pruže gledaocima nežnu i dirljivu predstavu, ali sama predstava je daleko od larpurlartističke ili melodramske namere. Ona sadrži jasnu društveno angažovanu poruku. Iako na prvi pogled nedvosmisleno marksistički obojena, u samoj radnji i bukvalno referišući na Marksovu teoriju rada, cilj predstave nije kritika postkapitalističkog društva i njegovog, u srži nepravednog sistema, već kritika ljudskog duha ulenjenog konformizmom, sklonom kukavičkom eskapizmu. U nedostatku hrabrosti da se beskompromisno krene ka ostvarenju snova, junakinje predstave doživljavaju da ih ti isti snovi ‘pojedu’, pretvorivši se u osvetoljubive noćne more.”  Ana Popović

Autori projekta: Biljana Zlatanović, Sanja Radulović, Hristina Šormaz i Danka Sekulović

Režija: Ana Popović

Dramaturgija: Danka Sekulović

Koreografija: Sanja Cvrkotić

Muzika: Katarina Ranković, Ljubica Damčević, Katarina & Ljubica Duo

Scenografija: Hristina Šormaz

Kostimografija: Hristina Šormaz i Senka Radivojević

Igraju: Jelena Dimitrijević, Biljana Zlatanović, Hristina Šormaz i Danka Sekulović

 

Maksima Gorkog 6
26101 Pančevo
Serbia
Nedelja, 26. Jun 2016 - 19:00