Petak, 24. Jun 2016 - 21:00

Ex Teatar Fest: Predstava ,,Ko je to?”

 

U petak, 24. juna u 21 čas, u Sali Ateljea mladih Doma omladine Pančevo biće izvedena monodrama ,,Ko je to?” Marka Vukosava, koju izvodi Akademija umjetnosti u Banjaluci.

Marko Vukosav je student IV godine glume na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, koji hrabro, beskompromisno, duhovito i ironično monodramom „Ko je to?” traži svoje mesto u svetu umetnosti. Monodrama govori o mladom, usamljenom glumcu koji po ko zna koji put pokušava da napravi predstavu za sebe i svoju imaginarnu publiku. U tim pokušajima usmeravaju ga misli Maksima Gorkog, Augusta Strindberga, Johana Herdera, Bertolta Brehta i drugih velikih pozorišnih stvaralaca.

Monodrama „Ko je to?” osvojila je nekoliko važnih nagrada, od kojih izdvajamo nagrade za najboljeg glumca na Studentskom festivalu „Svetozarevo” (Jagodina, 2016) i 6. Međunarodnom festivalu alternativnog teatra – GEST (Sečanj, 2016)

„KAKO NASTAJE POZORIŠNI KOMAD i kroz kakve promene mora proći pre nego što se iskukulji u slavi i sjaju premijere. Činjenica je da pozorište niko ne shvata. KADA BI IKO ZNAO HOĆE LI KOMAD USPETI. Ipak je pozorište umetnost kao ratna veština ili kao igra ruleta, nikada se ne zna kako će ispasti. Ne samo na premijeri nego i svake večeri je čisto čudo da se uopšte i igra. POZORIŠNA IGRA NE NASTAJE OSTVARIVANJEM NEKOG PLANA NEGO NEPREKIDNIM SAVLADAVANJEM NEBROJENIH I NEOČEKIVANIH PROBLEMA. Svaki živac u čoveku koji igra može svakog časa puknuti; obično se ne raspukne, ali uprkos tome situacija je OČAJNA, jednostavno i ne može biti drugačije. U pozorištu je moguće sve, to je KUĆA ČUDESA. Najveće je čudo da uopšte postoji. Diže li se u pola osam zavesa, budite svesni da je to srećan slučaj ili direktno ČUDO.”  Karel Čapek

Petak, 24. Jun 2016 - 21:00