Sreda, 25. Novembar 2015 - 20:00

Film “JUGOSLAVIJA - kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo”

dokumentarna sreda

 

U dvorani “Apolo” Doma omladine Pančevo, svake druge srede u mesecu, od 20 časova, održava se poseban program “Dokumentarna sreda”, koji je nastao u saradnji Doma omladine i PAFF-a (Pančevo Film Festivala). Ideja programa je da se u okviru redovnih repertoara kulturnih ustanova prikazuju odabrani dokumentarni filmovi autora uz zemlje, regiona i sveta, i na taj način postigne kontinuitet u stvaranju drugačije i raznovrsnije filmske ponude u Pančevu. Ulaz na sve filmske projekcije je besplatan.

U sredu, 25. novembra od 20 časova, na programu je dokumentarni film  “JUGOSLAVIJA - kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo” Marte Popivode, koji je svetsku premijeru imao na 63. Berlinalu. Nakon projekcije biće održan i razgovor o filmu, a gošća programa biće rediteljka Marta Popivoda.

Film se bavi izvođenjem ideologije u javnom prostoru, putem masovnih performansa. Autorka je analizirala filmske i video zapise iz posleratnog razdoblja Jugoslavije (1945-2000), fokusirajući se na masovne državne izvedbe (omladinske radne akcije, prvomajske parade, proslave Dana mladosti itd.), kao i na javne proteste ('68, studentske i građanske demonstracije 90-ih godina; revoluciju 5. oktobra 2000. itd.).

''U pitanju je istraživački film, ali i veoma lično gledište na povest socijalističke Jugoslavije, njen dramatični kraj i nedavni preobražaj u nekoliko demokratskih nacionalnih država. Iskustvo raspada Jugoslavije, kao i današnja „divlja“ kapitalistička obnova klasnog društva u Srbiji, naveli su me da ponovo prođem kroz medijske slike i ispitam kako se jedno društvo menjalo izvodeći sámo sebe u javnom prostoru'', rekla je Marta Popivoda.

Trejler: https://vimeo.com/63807470

Apolo

Maksima Gorkog 6
26101 Pančevo
Serbia
Sreda, 25. Novembar 2015 - 20:00