Nedelja, 28. Avgust 2016 - 19:00 - 21:00

Freedom film: „Sonita”, Rokhsareh Ghaem Maghami, Iran, Nemačka, Švajcarska, 2015, 90′

 

U nedelju, 28. avgusta, u 19 sati, FreeDom Art Festival i Beldocs Eho predstavljaju film: „Sonita”, Rokhsareh Ghaem Maghami, Iran, Nemačka, Švajcarska, 2015, 90′, u "Apolu".

Režija: Rokhsareh Ghaem Maghami Produkcija: Aline Schmid, Kerstin Krieg, Rokhsareh Ghaem Maghami Montaža: Rune Schweitzer Kamera: Behrouz Badrouj, Ali Mohammad Ghasemi, Mohammad Haddadi, Arastoo Givi, Torben Bernard, Parviz Arefi, Ala Mohseni 

Sonita je osamnaestogodišnja devojka, neprijavljeni ilegalni imigrant iz Avganistana, koja živi u siromašnom naselju Teherana. Ona je živahna, odlučna mlada žena koja se bori da živi život koji želi, kao umetnica, pevačica i muzičar, uprkos svim preprekama na koje nailazi u Iranu, i uprkos svojoj konzervativnoj, patrijarhalnoj porodici. U oštrom kontrastu sa njenim ciljem, jeste plan njene porodice – pre svega majke – da je prodaju kao nevestu novoj porodici. Trenutna cena je 9.000 američkih dolara.

Festivali: IDFA 2015; Sundance Film Festival 2016; Human Rights Watch Film Festival 2016; Istanbul Independent Film Festival 2016; ZagrebDox 2016; Luxembourg Film Festival 2016; Salem Film Fest 2016, Portland International Film Festival 2016. Nagrade: Audience Award, IDFA 2015; Audience Award, Portland International Film Festival, 2016; Audience Award and Grand Jury Prize, Sundance Film Festival 2016.

Rokhsareh Ghaem Maghami o filmu: Upoznala sam Sonitu preko svojih rođaka, socijalnih radnika, koji rade za organizaciju koja joj pomaže. Rođaka me je pozvala da upoznam talentovanu devojku koja piše tekstove i koju bi trebalo povezati sa muzičkim producentima. Nakon prvog susreta nastavile smo da se sastajemo da bih smislila kako joj mogu pomoći, i tada su me iznenadile dve stvari: njena užasna finansijska situacija i nerešeni zakonski problemi, uprkos kojima se nije odrekla svojih snova. Odlučila sam da snimim film kojim ću predstaviti situaciju tinejdžera – ilegalnih emigranata iz Avganistana u Iranu. Razmišljala sam o mračnom filmu o bezizlaznoj situaciji avganistanske devojke koja ne može da dobije papire, i želi da bude reper. Prisilni brak nije bio glavna tema kada sam počela da snimam film. Bila sam fokusirana više na prisilni rad dece i tinejdžera emigranata, ali kada je majka došla da je proda, moj fokus se promenio.

Maksima Gorkog 6
26101 Pančevo
Serbia
Nedelja, 28. Avgust 2016 - 19:00 - 21:00