Ponedeljak, 22. Februar 2016 - 19:00

GAP i NDNV: Tribina „Građanska hrabrost između savesti i straha“.

Građanska akcija Pančevo i Nezavisno društvo novinara Vojvodine će u ponedeljak, 22. februara 2016. godine, u 19 sati, u klubu „Kupe“ (Ulica braće Jovanović 5 u Pančevu) organizovati tribinu pod nazivom „Građanska hrabrost između savesti i straha“.

Bežeći od uznemiravajućih promena, svako ideološki etablirano društvo nastoji da se zaštiti kako refleksno tako i promišljenom i organizovanom instrumentalizacijom ljudskog straha. Upotrebljavajući metode psihološkog pritiska kao što su moralna diskreditacija neistomišljenika, pretnje otkazom, etiketiranje, javne hajke i poruge, promovisanje poslušništva kao društveno poželjnog, a kritičkog promišljanja kao društveno neprihvatljivog ponašanja, vlast se učvršćuje ne birajući ni sredstva, ni načine, ni intenzitet tog učvršćivanja.

Koliko smo u stanju da kao savesni pojedinci, pobunom kao gestom građanske hrabrosti, odlučno i dostojanstveno odgovorimo na manipulaciju strahom? Kada pojedinac gubi društvenu bitku i odriče se svog prirodnog prava na sumnju i odluku? Da li nam je masovno i javno iskazivanje građanske hrabrosti potrebnije nego ikad pre?

Gost tribine biće pozorišni reditelj Kokan Mladenović.

Braće Jovanović 5
26000 Pančevo
Serbia
Ponedeljak, 22. Februar 2016 - 19:00