Ponedeljak, 4. Februar 2019 - 19:00 - Četvrtak, 21. Februar 2019 - 12:00

Izložba crteža „U potrazi za rajem” Marije Dimitrić

Foto: KC promo

U ponedeljak, 4. februara u fodajeu Kulturnog centra Pančeva biće otvorena izložba crteža u pastelu „U potrazi za rajem” Marije Dimitrić. 

Serijal radova pod nazivom „U potrazi za rajem” nastao je krajem 2017. i tokom 2018. godine, urađen u tehnici suvog pastela na papiru, manjih formata. Radovi su u početku inspirisani knjigom „Knjiga o raju” Kaja Majera, a kasnije maštom same autorke u okolnostima „jednolične” svakodnevnice. Mogu se smatrati pokušajima nadrealističkih bežanja u svetove paralelnih stvarnosti.

„U potrazi, tragati, tražiti, neumorno, neprestano, večno, ne naći ga, a biti u njemu, večita glad čežnje koju stvara, a u vama je, baškari se i čeka. Čeka buđenje duše, tela, proleća… U svakom od nas on obitava, taj rajski vrt, nekad je samo umalo svenula biljčica, a ponekad bujna stoletna šuma, puna skrivenih, neistraženih predela i mladica željnih da se rasade, razvihore u tuđim vrtovima. Neko ga nalazi u snu, neko na javi, neko ga ne nađe nikad, ali to ne znači da ga nema, ima ga i za one koji ga ne traže ili koji traže na pogrešnom mestu. On je tu, u svakome od nas.”vMarija Dimitrić, magistar umetnosti – slikar, Starčevo, 10. januara 2019.

Marija Dimitrić je rođena je u Pančevu 1974. godine. FLU i postdiplomske studije na FLU, Odsek slikarstvo, završila je u Beogradu u klasi profesora Slavolјuba Čvorovića. Član je ULUS-a i SULUV-a. Izlagala je grupno i samostalno više puta. Nagrađivana je i učestvovala na likovnim kolonijama, bavila se ilustracijom i pedagoškim radom.

Ponedeljak, 4. Februar 2019 - 19:00 - Četvrtak, 21. Februar 2019 - 12:00