Ponedeljak, 7. Mart 2016 - 19:00 - Petak, 18. Mart 2016 - 12:00

Izložba „Pavlovljeva deca” Jefimije Kocić

izložba

 

U ponedeljak, 7. marta u 19h u Galeriji savremene umetnosti biće otvorena izložba „Pavlovljeva deca” - Jefimije Kocić i trajaće do 18. marta. 

Naziv projekta „Pavlovljeva deca” nastao je iz ideje povezivanja Pavlovljevog ogleda sa psima (ideja klasičnog uslovljavanja) sa sve češćim problemom odlaska mladih iz zemlje. Nemačka, Austrija, USA, Norveška postaju reči na koje mladi reaguju… Ali, da li postoji nešto iza tih udica na koje se tako nepromišljeno pecamo?

Svetlo na kraju „tunela” bleštavo je i primamljivo. Ipak, do njega se može doći jedino kroz „šumu” prepreka, a svaka od njih stvorena je da nas zaustavi na tom putu. Ono pravo, istinito o tom svetlu koje nas može izvući iz ovog „mraka” u kome se sada nalazimo, ipak, nije tako bleštavo kao što nam se čini; ono se rasipa na bezbroj strana, mi ga možda ne možemo uhvatiti. Svet iza prepreka možda nije ni bleštav, ni sjajan. Možda je isti kao i onaj koji smo ostavili. Ipak, zveckanje hladnog sitnog metala primamljivo je, zove da se oprobamo u tom drugom svetu iza bola, iza nemaštine, iza tih praznih udica… Naučeni smo da lučimo pljuvačku ideala, ni ne znajući da li ćemo na kraju nešto dobiti.  

Cela postavka sastoji se iz niza udica koje vise na bezbojnoj struni (njih 2015). Nasuprot posmatraču, iza „šume” udica nalazi se izvor svetlosti (projektor). Celu postavku prati zvuk međusobnog dodirivanja (udaranja) udica. S obzirom na to da su udice na struni lake, i najmanje strujanje vazduha izazvaće treperenje svetlosti, stvarajući neponovljivi spoj svetlosti, senke i zvuka. Posmatračima će biti dozvoljena interakcija sa strunom (čime će  pomeranje jedne strune (udice) izazvati efekat sličan strujanju vazduha). 

Jefimija Kocić je rođena 14. 8. 1992. godine u Nišu. Završila je Gimnaziju „Bora Stanković” i Umetničku školu u Nišu. Od rane mladosti se aktivno bavi pisanjem poezije i likovnim stvaralaštvom. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja. Svoju prvu knjigu pesama „Veze“, čije je korice i poglavlja naslovnih strana dizajnirala, je izdala 2012. godine, a radovi su joj objavljivani u zemlji i inostranstvu. Diplomirala je 2014. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu, na Odseku za primenjene umetnosti, smeru Grafički dizajn. Trenutno je student master studija na Fakultetu digitalnih umetnosti (smer Dizajn novih medija Univerziteta Metropolitan Beograd) i na Fakultetu umetnosti Niš (Odseka za Primenjene umetnosti, smer Grafički dizajn Univerziteta u Nišu).

Vojvode Živojina Mišića 1
Pančevo
Serbia
Ponedeljak, 7. Mart 2016 - 19:00 - Petak, 18. Mart 2016 - 12:00