Ponedeljak, 11. April 2016 - 19:00 - Nedelja, 24. April 2016 - 19:00

Izložba "Radovi iz podruma" Ivane Rakidžić Krumes

Izložba "Radovi iz podruma" otvorenog ateljea crtanja i vajanja Ivane Rakidžić Krumes, biće otvorena u ponedeljak, 11. aprila, u 19 časova, u Galeriji Bate Mihailovića. Izložba će trajati do 24. aprila. 

Otvoreni atelje je počeo sa radom novembra 2009. godine u podrumskim prostorijama Kulturnog centra Pančeva. Tada je bila formirana grupa od nekoliko polaznika mlađeg uzrasta. Sledeće godine se formira  i nova grupa kojoj se priključuju stariji polaznici. Ovaj koncept dobija punu formu 2011. godine kada se formiraju dve grupe i to dečja, za uzrast od 6 do 12 godina starosti i odrasli, grupa hobista. Do sada je kroz atelje proslo više od tridesetak polaznika.

Otvoreni atelje je zamišljen u formi radionice, podrazumevajući aktivnosti sticanja znanja i veština, u okviru neformalnog obrazovanja, osmišljene tako da pomognu kako deci, tako i starijim polaznicima da nauče nešto novo. U radionicama se kombinuju različiti pristupi i tehnike, koriste se raznovrsni materijali kako bi se što bolje omogućilo deci da razmišljaju na više nivoa. Pravile su se maske, scenografije za predstave,  formirali pojedinačni i grupni radovi, skulpture i figurice, koristile su se drvene, voštane i vodene boje, tempere, plastelin, kolaž papir, isečci iz časopisa. Kroz igru, ne upućujući direktno na određene oblasti i teme, deca su učila osnove crtanja i vajanja kao što su učenje posmatranja, perspektiva, crtanje geometrijskih tela, skraćenje, svetlost, ton, linija, slika, senka, crtanje portreta i ljudske figure, kroki, studija, akvarel, tempera, pastel. Kada je vreme dozvoljavalo časovi su se odvijali u prirodi, što je posebno dragoceno u smislu objedinjavanja svih postavljenih zadataka.

Radionica vajanja ima za cilj da nauči dete da prepoznaje oko sebe različite oblike, i da pokuša da ih definiše i napravi. Deca su uživala u istraživanju koje im je pomoglo u daljem likovnom i kreativnom radu. Oni su potpuno uspešno, na početku, pravili loptice kojima su dodavali različite forme gline. Na ovaj način bi napravili, recimo, svoju omiljenu životinju, predmet ili figuru koja će im kasnije poslužiti kao igračka koju su sami stvorili i kojom će moći da se pohvale i poigraju. Mašta i kreativnost, raznobojni materijali, različite vrste gline i ostali materijali su im omogućili da stvaraju svoja prva mala umetnička dela.Od vajarskih tehnika su prosli kroz reljef, figuru, portret, ornamentarnu plastiku, kao i tehnike livenja i modelovanja u gipsu.

Ceo koncept „Otvorenog ateljea” je zamišljen tako da se prvenstveno prolazi kroz osnove vajanja i vajarskih tehnika, mada, kako je interesovanje ljudi koji su uključeni u ovaj projekat raslo, došlo je do potrebe i za sledećim aktivnostima: krojenje, šivenje, pravljenje nakita, suvenira, priče o fotografiji, izradi plakata, aktivnostima izrade kostima. Ostvarena je kreativna saradnja sa učiteljem Pradragom Starčevićem u okviru koje su deca OŠ „J. J. Zmaj“ napravila i oslikavala svoje kostime. Na ovaj način je nastalo tridesetak pokretnih slika koje su predstavljene na školskim priredbama, pančevačkom karnevalu, a na gradskoj priredbi u Lazarevcu su dobili nagradu za najkreativnije kostime.

Podsetila bih još na grupu odraslih polaznika, što je posebno interesantno, u kojoj su polaznici  pronašli nov način da izraze svoja osećanja i kulturološke potrebe. Reč je o ljudima koji već imaju svoja životna opredeljenja i kojima je otkrivanje lepote vajarstva i samog kontakta sa prirodom, glinom i umetnošću postao beg od svakodnevnog života. Dogodilo se da su upravo stariji polaznici dobili mogućnost da ponovo pogledaju u sebe, otkriju neke sakrivene afinitete i na najkreativniji način savladaju osnove vajarstva i keramike. U ateljeu smo imali prilike da polaznike upozamo sa različitim tehnikama: rad po modelu, portret, mali akt, kao i tehnikama savijanja armature, skidanja kalupa, odlivanja portreta i malog akta, pravljenja kalupa za više odlivanja, izrade mozaika i ornamentarne plastike, izrade predmeta od keramike tehnikom vrtenje na grnčarskom točku (posude, činije, vaze, tanjiri). 

Pored edukativnog karaktera, 2012. godine atelje je otvorio svoja vrata osobama sa poteškoćama u razvoju, kao i polaznicima kojima je rad sa glinom bio deo radne terapije u okviru psihoterapije na preporuku lekara specijalista. Te godine je napravljena izložba radova nastalih u proteklom periodu. Sa članovima udruzenja za pomoć MNRO krenulo se u izradu velike skulpture „Srce dragulja“, koja je i uspešno realizovana u novembru 2014. godine. „Srce dragulja“ je jedinstveno u regionu iz više razloga. Velika betonska skulptura, visine 3m, obložena  je radovima nastalim u ateljeu koje su izradile osobe sa intelekualnim poteškoćama. 

U svom budućem radu „Otvoreni atelje“ će zadržati već trasirani kurs na kome se nalazi poslednjih šest godina. Uz dve grupe polaznika koje funkcionišu od samog početka, otvorene su još dve radionice (grupe) starih zanata: rad na grnčarskom točku i pustovanje vune.

Učesnici

Milica Krstić, Zorana Čelar, Snežana Milanović Naumović, Anka Škembarević, Ljiljana Tomović, Šandor Šeberle, Goran Pečenović, Bane Ludajić, Tamara Šuljagić, Ognjen Jelić, Marta Gubanov, Aljoša Erdeljanin, Janja Tasković, Jovana Tomić, Maksim Krumes, Una Vasić, Vićentije Atanacković, Lenka Atanacković, Ljubica Olćan, Mihajlo Olćan,  Lara Knežević, Udruženje za pomoć MNRO, Olja Milošević, Jovan Zlatanović, Nataša Bojić i Milica Arsenijević.

 

Žarka Zrenjanina 4
26000 Pančevo
Serbia
Ponedeljak, 11. April 2016 - 19:00 - Nedelja, 24. April 2016 - 19:00