Četvrtak, 17. Avgust 2017 - 19:00 - Četvrtak, 31. Avgust 2017 - 19:00

Izložba slika "Fragilnost" Darka Trajanovića

Izložba slika "Fragilnost" Darka Trajanovića biće otvorena u četvrtak, 17. avgusta u foajeu Kulturnog centra Pančeva.

Nakon što su duži niz godina bili okrenuti apstraktnom izrazu, čini se da se savremeni umetnici ponovo sve češće odlučuju za figurativno slikarstvo koje se noseći pečat modernog doba, vraća na velika vrata u galerije i umetničke centre svetskih metropola. Slike Darka Trajanovića pokazuju da slična tendencija postoji i na srpskoj umetničkoj sceni. Ovaj umetnik koji je u svom dosadašnjem stvaralaštvu uspešno kombinovao najrazličitije medije odlučio se ovoga puta za onaj najtradicionalniji – sliku. Štaviše, i motiv koji je izabrao da predstavi, ženski akt, inspiriše umetnike od samih početaka istorije umetnosti. Pa opet, iako se neminovno nadovezuje na svoje prethodnike on uspeva da ovom tradicionalnom motivu dâ svoj lični pečat i obradi ga na sebi svojstven način.

Slike iz serije ženskih aktova koje su pred nama odišu pre svega svedenošću. Kao da je sa njih svesno uklonjen svaki element koji bi mogao da omete posmatračevu pažnju i odvuče je sa onog suštinskog. Modeli su postavljeni na pozadinu čija jednostavnost varira od slike do slike i savršeno upotpunjava emociju koju oni nose. Samo telo, smešteno u skučene okvire, vrlo često je primorano da zauzima položaje koji ga deformišu ili ga pak lišavaju njegovih pojedinih delova. Zbog toga nas neki od ovih radova navode da se prisetimo aktova Egona Šilea, mada noseći u sebi jedan sasvim drugačiji, manje mračni senzibilitet i stavljajući lepotu i putenost ženskog tela u drugi plan kako ne bi zasenile emociju.

I upravo je to ono suštinsko u ovim slikama, ta osećajnost kojoj je sve podređeno, koja je iskazana kroz izraze lica, položaje tela modela, a koja je podvučena znalačkim korišćenjem likovnih sredstava. Suptilnom upotrebom boje, veštim kontrastima svetlosti i senke, umetnik uspeva da je načini gotovo opipljivom i toliko snažnom da prevazilazi granice slike i dopire do posmatrača koji može da oseti istu melanholiju, sukob, teskobu ili čežnju.

Ne možemo a da se ne zapitamo ko je žena na slikama Darka Trajanovića? Odakle ona dolazi? To je žena današnjice koja pokušava da se na svoj način i sa onim što u sebi nosi prilagodi okvirima koje joj nameće surovo savremeno društvo - da se u te okvire uklopi ili da ih slomi. Žena pred nama je žena sa kojom se svakodnevno susrećemo, borbena, jaka, samosvesna, ali i dalje u biti nežna i ranjiva, sa sopstvenim strahovima i unutrašnjim borbama.

Suočen sa njom gledalac je primoran da dovede u pitanje model žene i ideal ženske lepote koje mu nameću savremeno društvo i popularna vizuelna kultura; on ne može a da ne uvidi apsurdnost svođenja žene naizgled njenog tela. Istovremeno on postaje svestan položaja koji u današnjem društvu ona uživa, kao i velikih napora koje mora neprestano da čini kako bi u tom istom društvu našla svoje mesto i tu opstala.

Nikola Ivanović,  istoričar umetnosti, muzeolog Univerzitet Paris 3 - Sorbonne nouvelle Ecole du Louvre

Darko Trajanović (1980, Smederevska Palanka) je vizuelni umetnik koji kreira radove u raznovrsnim medijama kao što su: slike, objekti, instalacije, performansi i video radovi.

Diplomirao (2005), magistrirao (2008) i doktorirao (2012) slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.Tokom studija bio je gostujući student na Akademiji likovnih i primenjenih umetnosti, Univerziteta «Aristotel» u Solunu. Član je ULUS-a od 2006.

Izlagao je na preko 40 kolektivnih i 22 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

SAMOSTALNE IZLOŽBE:

2016.Senzualnost, Narodni muzej Smederevske Palanke, Srbija

Galerija moderne umetnosti, Srbija

Govor tela, Salon 73, Niš, Srbija

2015.Čulnost i senzibilnost, Galerija “Čedomir Krstić”, Pirot, Srbija

2014.Buka industrije, Galerija INEX, Beograd, Srbija

2013.Cellules, "Tricomconception", TricomAgency, Tur, Francuska

Percepcije, Univerzitetska biblioteka "Svetozar Markovic", Beograd, Srbija

2012.Mašine, Kulturni centar Vuk, Beograd, Srbija

Kopula, performans, SKC, Beograd, Srbija

2011.Ergonom, Galerija Fakulteta likovnih umetnosti, Beograd, Srbija

5 godišnjih doba, performans, Gradsko pozorište, Smederevska Palanka, Srbija

Artikulator, Magacin, Beograd, Srbija             

2010.Discomunication, performans, Gradsko pozorište, Smederevska Palanka, .

2009.Blue Light, Dom Omladine, Velika Plana, Srbija

BlackLight, Narodni muzej Smederevske Palanke, Srbija

Galerija moderne umetnosti, Srbija

Fosforescent, performans, Gradsko pozorište, Smederevska Palanka, Srbija

2008.Fluorescent, Magacin, Beograd, Srbija             

Brand, Galerija Fakulteta likovnih umetnosti, Beograd, Srbija

2007.Land Art, projekat na prostoru ispred zgrade FDU -a povodom

50 godišnjice Univerziteta umetnosti u Beogradu, Srbija

2006.Transmission, Dom omladine Beograda, Srbija

2005.Transparent, Dom kulture »Studentski grad«, Beograd, Srbija

2003.Theognis, Art Hall, Megara, Grčka

Vojvode Živojina Mišića 4
26101 Pančevo
Serbia
Četvrtak, 17. Avgust 2017 - 19:00 - Četvrtak, 31. Avgust 2017 - 19:00