Četvrtak, 10. Decembar 2015 - 21:00

Jazz veče uz "Drama Organ Trio"

Drama organ trio

 

U četvrtak, 10. decembra u 21h u dvorani Apolo nastupiće bend „Drama Organ Trio”. Ulaz je slobodan. 

Bend „Drama Organ Trio“ je osnovan početkom 2014. godine i izvodi originalne džez kompozicije Aleksandra Cvetkovića – Drame. Muzika je bazirana na klasičnim džez obrascima, ali i čestim istupanjima iz standardnog klišea u moderniji pristup komponovanja kroz drugačija formalna i harmonska rešenja kao i različite ritmove. Svojim specifičnim sastavom i muzičkom fuzijom ovaj trio se trudi da proizvede svoj originalni zvuk.

Aleksandar Cvetković je rođen 1979. godine u Kraljevu gde je završio nižu (odsek za klarinet) i srednju muzičku školu (teoretski odsek). Nakon toga je studirao i diplomirao na odseku za opštu muzičku pedagogiju FMU u Beogradu. Tokom apsolventskog staža, uspešno polaže prijemni ispit na Univerzitetu za Muzičku i Dramsku Umetnost u Gracu, Austriji, i postaje student odseka za džez bubnjeve gde je završio master studije pod mentorstvom profesora T. Howarda Curtisa III. Bio je učesnik brojnih seminara vođenih od strane svetski poznatih džez umetnika: John Abercrombie, Billy Hart, Jerry Bergonzi, Ron McClure, Ben Dixon, Jimmy Cobb, Adam Nussbaum, Dave Liebman, Jim McNeely… Učestvovao je na džez festivalima i klubskim svirkama sa domaćim džez muzičarima svetskog ranga: Duškom Gojkovićem, Stjepkom Gutom, Mišom Blamom, Milošem Krstićem, Mimom Mitrovićem... Bio je učesnik brojnih džem sešna sa svetski poznatim džez imenima: Billy Hart, David Kikoski, Brad Leali, Brad Mehldau, Renato Chicco, Claus Raible… Od oktobra 2012. godine postao je profesor džez solfeđa i džez ritma na odseku za Džez i popularnu muziku FMU u Beogradu.

Luka Ignjatović je rođen 1986. godine u Beogradu. Nakon završetka osnovne muzičke škole za klasičnu flautu upisuje džez odsek Muzičke škole "Stanković". Tokom srednje škole često je angažovan kao drugi alt u Big Bend orkestru Radio Beograda. Sa ovim orkestrom svira koncerte i pravi nekoliko studijskih snimaka sa umetnicima kao što su Ak Van Rojen, Peter Herbolchajmer, Duško Gojković i drugi. Po završetku srednje škole odlazi na studije u Holandiju na džez odsek Konzervatorijuma Van Amsterdam gde posle šest godina pod mentorstvom velikih holandskih saksofonista Ferdinanda Povela i Jaspera Bloma dobija master diplomu. Tokom i nakon studija nastupa i snima sa svojim kvartetom i drugim bendovima kao što je “European Saxophone Ensemble” u skoro svakoj zemlji u Evropi. Po povratku u Beograd postaje profesor džez saksofona na odseku za Džez i popularnu muziku FMU u Beogradu.

Aleksandar Grujić je rođen 1974. godine u Užicu. Diplomirao je klavir na FMU u Beogradu i završio master studije džez klavira na Konzervatorijumu u Utrechtu, Holandija. Završio je četvorogodišnji kurs savremene improvizacije kroz primenu nezapadnjačkih tehnika na Konzervatorijumu u Amsterdamu. Privatno je studirao ritam u Indiji sa jednim od najboljih perkusionista južno-indijske klasične muzike Manjunath B.C.-jem (Ravi Shankar), a iz oblasti elektronske muzike je učestvovao na seriji radionica, između ostalih i sa Robert Rouom (Robert Rowe, kompozitor, dekan Steinhard Univerziteta - Njujork). Dobitnik je desetak domaćih i međunarodnih nagrada od kojih su najznačajnije Citta di Stresa 1. nagrada u domenu klasične muzike i Holland Casino Jazz & Pop Award u domenu džez muzike. Svirao je sa Balkanopolisom, Amsterdam Simfonijetom, Metropol Orkestrom, CvA New Music Ansamblom, Ostravskom Bandom kao i sa mnogim istaknutim džez musičarima iz zemlje i inostranstva.  Nastupao je na festivalima poput Gaudeamus Festival, Uitfeest, Culturele Zondagen, Celtic Connection, Ohrid Summer Festival, a takođe i u poznatim salama poput Concertgebouw Amsterdam, Muziekgebouw, Vreedenburg, Boesendorfer Hall (Vienna), ABC Hall Glasgow. Bavio se pedagoškim radom za vreme svog boravka u Holandiji kao profesor klavira u Muziek Edukatie Centruum kao i na održanim masterklasovima na Utreht Konzervatorijumu na temu Beat - orijentisani ritmički sistem Južno-indijske klasične muzike i praktična primena, a i dalje se bavi pedagoškim radom kao privatni profesor klavira.

Apolo

Maksima Gorkog 6
26101 Pančevo
Serbia
Četvrtak, 10. Decembar 2015 - 21:00