Petak, 15. April 2016 - 20:00 - Subota, 16. April 2016 - 0:00

Jubilej: Bilja Krstić i orkestar "Bistrik"

Povodom 40 godina karijere svoje muzičke karijere, Biljana Bilja Krstić, sa orkestrom "Bistrik", prirediće koncert u petak, 15. aprila, od 20 sati, u dvorani Kulturnog centra. 

Umetnica Bilja Krstić sa orkestrom "Bistrik" ostvarila je 15 godina rada, a u petak, 15. aprila, nastupiće u Pančevu prvi put posle 11 godina.

Biljana Krstić je rođena u Nišu 1955. godine. Dipolomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, teoretski odsek. Godinu dana je radila kao profesor solfeđa i klavira u muzickoj skoli „Stevan St. Mokranjac“ u Negotinu.

Tokom studija sarađivala je sa grupama Suncokret, Rani mraz, horom Collegium musicum, bila učesnik, glumac i pevač u raznim dečjim pozorišnim predstavama („S one strane duge”, „Štrumfovi”, „Tri pahulje”...), muzički saradnik u pozorišnim predstavama u Narodnom pozorištu, Ateljeu 212, Bitef teatru, Belef festivalu, Pozorištu „Slavija”. Radila je kao voditelj, koautor i izvođač u TV emisijama „Dobra stara vremena“‚ „Srećan put u 21. vek“, i mnogim muzičkim emisijama. Igrala je u filmovima „Nije nego”‚ „Zona Zamfirova“, radila muziku za film „Branio sam Mladu Bosnu” (2014) i dobila GRAND PRIX festivala u Sopotu „Sofest 2015”.

Punih petnaest godina radi sa orkestrom „Bistrik”, sa kojim na najbolji način promoviše naše etnomuzikološko nasleđe kroz jedan moderan muzički pristup. Njen iskreni scenski nastup i divan glas su dobili sjajna priznanja na koncertima širom Evrope i sveta. U prilog tome govori i činjenica da je bila pozvana kao jedini ženski izvođač sa Mediterana na Festivalu “Mostra Sesc de Artes” u Sao Paolu 2005. godine kao član Mediterraneo Orchestra, sastavljenog od 25 najkvalitetnijih World Music izvođača iz celog sveta. 

Pored mnogih priznanja dobitnik je „Zlatne medalje“ (2007) Kulturno prosvetne zajednice za doprinos u kulturi „Zlatni beočug“ (2014). Bila je i član Upravnog odbora nacionalnog ansambla „Kolo“ (2009-2013), a 2012 godine osnovala je Vokalnu radionicu „Bistrik“.

Zaposlena kao muzički urednik u RTS (Radio Beograd).

„Bistrik“ – 15 godina rada

MUZIČKI I KULTURNI BREND 

Moćan i eksplozivan, „Bistrik“ je jedan od najuspešnijih srpskih izvoznih projekata i jedan od najpoznatijih evropskih World Music sastava. Predstavljanje muzičke tradicije je izuzetno odgovoran i inspirativan posao kojim se Bilja Krstic i „Bistrik“ orkestar bave već 15 godina. Do sada su objavili četiri diska: „Bistrik“, „Zapisi“, „Tarpoš“ i „Izvorište“. Svaki od pomenutih albuma dobio je najveće nagrade i priznanja kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Tarpoš se našao na listi "Top of the world", najreferentnijeg časopisa world muzike u Engleskoj Songlines, a poneo je i titulu diska meseca TRAD Magazina u Francuskoj.

Muzika koju izvodi „Bistrik“ je fuzija – spoj tradicionalne etno muzike, a capella pesama i etno ritmova sa elementima improvizacije i modernog muzičkog pristupa. Njihov cilj je da prevedu folklor u savremenu umetnost, da njihovi nastupi probude srca i preporode energiju zaboravljenih emocija. Njen iskreni scenski nastup i divan glas su dobili sjajna priznanja na koncertima širom Evrope i sveta. Pored zemlje i regiona, nastupali su na koncertima i festivalima u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Brazilu, Italiji, Francuskoj, SAD-u, Kanadi, Rusiji, Indoneziji…

2009. Bilja Krstic i Bistrik Orkestar dobili su nagradu „Vitez srpske muzike”.

2015 godine Bilja Krstić i Miki Stanojević su dobili GRAND PRIX filmskog festivala u Sopotu za muziku iz filma „Branio sam Mladu Bosnu“.

NOVI ALBUM – „KORUBE“

(Korube – stari naziv za most iz niškog kraja, smisao je spajanje i po horizontali i po vertikali)

 

Svaki narod ima muziku koja ga razlikuje od drugih naroda – deo te neiscrpne tekovine biće otkriven na našem novom CD-u„Korube” (radni naziv). Poznato je da ženski balkanski glasovi imaju svoju vokalnu osobenost koja se prepoznaje i izdvaja sa tehnikama i karakterističnim ornamentacijama. To upravo i karakteriše ovo izdanje koje je nastalo kao zvučna slika ovih prostora, gde se glas i melodija doživljavaju kao najlepše i najvrednije znamenje.

Vojvode Živojina Mišića 4
26101 Pančevo
Serbia
Petak, 15. April 2016 - 20:00 - Subota, 16. April 2016 - 0:00