Utorak, 1. Decembar 2015 - 18:00 - 19:30

Književne večeri sa Veselinom Dželetovićem

Književne večeri u Pančevu i naseljenim mestima

U toku je uspostavljanje saradnje Doma omladine Pančevo sa Ustanovama kulture u naseljenim mestima. Zajednički rad biće obeležnim književnim večerima pesnika, novinara i književnika Veselina Dželetovića svakog utorka, tokom decembra. 

Prvo književno veče biće održano u utorak, 01. decembra, s početkom u 18 sati, u Domu kulture Omoljica. Naredni književni susreti biće priređeni redom u Dolovu (08. decembar), Banatskom Brestovcu (15. decembar), dok će program biti zatvoren kulturnom večeri u pančevačkoj dvorani "Apolo" (22. decembar). 

Veselin Dželetović je autor romana "Srpsko srce Johanovo", istinite priče o trgovini ljudskim organima, po kom je snimljen i film. Poznanstvo sa Nemcem Johanom Vagnerom (2004), na srpskom groblju u jednom kosovskom selu, Dželetović beleži u romanu: "Njegova pojava i držanje govorili su da ponašanjem i odevanjem ne odgovara tom vremenu i prostoru. Bio je u skupom, otmenom odelu, i pitao sam se šta traži na sahrani. Bio je u pratnji jednog narednika Kfora. Prema njegovom kazivanju, cela priča postala mu je još čudnija kada je na groblju, tom čoveku prišao dečak koji je izgubio majku i zagrlio ga". Na Dželetovićevo pitanje ko je taj čovek, meštani su mu odgovorili: „Nećeš verovati, taj čovek tvrdi da u grudima nosi srce našeg Jovana. Imućan je i hoće da pomogne porodici.“ 

Jelena Katana

Utorak, 1. Decembar 2015 - 18:00 - 19:30