Ponedeljak, 23. Maj 2016 - 19:00

Koncert "Braveheart"

 

U ponedeljak, 23. maja u 19h, na sceni Kulturnog centra Pančeva biće održan koncert pod nazivom „Braveheart”, na kojem će Branka Pajović Crowder svirati keltsku harfu.

Branka (Pajović) Krauder (Crowder) rođena je u Baru, u Crnoj Gori. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u muzičkoj školi „Mokranjac” u Beogradu, u klasi prof. Ljiljane Nestorovske. Posle studija na FMU u klasi prof. Milice Barić, zahvaljujući stipendijama koje je dobila od Royal Northern College of Music i Royal Welsh College of Music & Drama, Branka nastavlja studije u Mančesteru, u klasi prof. Frank Sternefelda, a zatim i u Kardifu u klasi prof. Keril Tomas, gde završava postdiplomske studije sa najvišom ocenom. Tokom studija u Beogradu, Branka je angažovana kao harfista u Operi Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, i u Narodnom pozorištu u Beogradu. Kao dobitnik nagrada imala je brojne solo nastupe u Srbiji, a kasnije i inostranstvu. Po završetku studija u Kardifu Branka je provela jedno vreme na Tajlandu, kao profesor harfe u Tamnak Prathom Harp Centre. Ljubav prema keltskoj harfi javlja se tokom studija u Velikoj Britaniji. Branka je imala prilike da upozna sjajne harfiste iz Škotske, Irske i Velsa koji su joj dali inspiraciju da se upozna sa novim melodijama, da improvizuje, eksperimentiše i da u svom repertoaru spoji elemente folk muzike različitih zemalja, čak i onih u kojima harfa nije tradicionalni instrument.

Dobitnica je jedne od nagrada na međunarodnom takmičenju tradicionalne muzike u Velsu 2006 (Caernarfon International Harp Festival) gde je po prvi put svirala tradicionalne balkanske melodije, a nastupala je i na Evropskom Simpozijumu Harfe u Kardifu, festivalima u Velsu i Engleskoj, kao i na Camac Celtic Harp Trophy Lorien, gde je dobila specijalno priznanje žirija. Njena knjiga „Tales of the River Danube”, sa aranžmanima narodnih melodija iz Srbije, izdata je u Velsu 2008 (Alaw Music).

Na programu tradicionalna muzika Engleske, Škotske, Irske, Velsa… 

Program: 

1. „Braveheart Theme”, iz filma „Braveheart”

Bath Medley 

„The Rolling Waves”, Irska/ Škotska

 

2. „Raspukala Šar Planina”, Makedonija

„Uskudara”, Turska

 

3. „Madam Cole”, T. O' Carolan

„Madam Maxwell”, T. O' Carolan

„Swings & Roundabouts”, E. Smellie

 

4. Pant Corlan Yr Wyn

Y Dudd, Vels

 

5. „Proseta se Jovka Kumanovka”, Makedonija

„Nostalgija”, B. Crowder 

 

6. „Odsjaji”, B. Crowder 

„Afyon”, Z. Starcevic/ Ar. B. Crowder 

 

7. „Crested Hens”, G. Chabenat

„Rakes of Kildare”, Irska

„Farewell to Uist”, Skotska

„Glenuig Bay”, Skotska

 

8. „Poljubac”, B. Crowder 

„Bucimis”, Bugarska

 

9. „An Dro”, Bretanja

„The Lark”, Irska

„Little Beggarman”, Irska

„St. Anne's Reel”, Škotska

Vojvode Živojina Mišića 4
26101 Pančevo
Serbia
Ponedeljak, 23. Maj 2016 - 19:00