Ponedeljak, 1. Avgust 2016 - 19:00 - 21:00

Koncert - Kamerni duo

Kamerni duo Ane Brateljević i Gabriele Dinić

 

Kamerni duo Ane Brateljević (harfa) i Gabriele Dinić (klavir), biće održan u ponedeljak, 1. avgusta, s početkom u 19 časova, u Kulturnom centru. 

O umetnicama: 

"Ana Brateljević muzikom se bavi od šeste godine kada počinje da uči klavir, a potom i harfu u klasi prof. Milice Barić.

Diplomirala je harfu na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu (2006), završila specijalizaciju na istom fakultetu (2007) sa najvišim ocenama u klasi prof. Ljiljane Nestorovski. Pored harfe, na FMU Beograd, diplomirala je klavir (2008) u klasi prof. Marije Đukić.

Nastavila je školovanje u Pragu u klasi eminentne svetske harfistkinje Jane Bouškove na prestižnoj Akademiji Lepih Umetnosti, gde završava master studije harfe (2010).

U junu mesecu ove godine uspešno je završila doktorske studije Interpretacije i teorije interpretacije - specijalizacija harfa, na Akademiji Lepih Umetnosti u Pragu u klasi Jane Bouškove.

Pored solo koncerata na kojima svira oba instrumenta, kamerna muzika čini značajan deo njene muzičke ličnosti.

Januara 2016. uz pratnju Simfonijskog Orkestra Karlovih Vari, a pod dirigentskom palicom Jiřija Štrunca, održala je zapažen koncert sa harfistkinjom Bronislavom Klablenovom. Publici su predstavile koncert za dva čembala J. S. Baha, koje su izvele kao duo harfi. Ovo je ujedno i početak rada ovog dua.

Osnovala je duo LUAN sa flautistkinjom Luciom Košumberskom (Slovačka), širom Češke i Slovačke, predstavile su bogat repertoar za ovaj sastav. Već duže vreme sarađuje sa violinistom Milanom Bergincom u duu FÉERIE, a nastupaju u sastavu violina-harfa i violina-klavir. Sa Ivom Ugrčić, u duu flauta-nepedalna harfa, promovisale su ovaj zanimljivi muzički sastav, svirajući vlasitite aranžmane.

Ana Brateljević, uz podršku Opštine Pančevo,  izdala je CD Od Baha do Jazza na kome se predstavlja kao solistkinja na harfi i klaviru.

Sa električnom harfom učestvovala je u nizu crossover projekata: snimanje CD i remix izdanja italijanskog benda Sétamùr, POP ART izdanje gudačkog kvarteta Arco, saradnja sa rock i punk bendovima.

Sarađuje sa eminentnim češkim orkestrima (Češka Flharmonija, Češki Narodni Simfonijski Orkestar, Državna Opera, Karlovarski Simfonijski Orkestrar...). stalni je član Češkog Narodnog Simfonijskog Orkestra sa kojim je imala prilike da sarađuje na dve evropske turneje sa legendarnim Enniom Morriconeom, kao i sa nizom svetski priznatih muzičara kao što su Andera Bocelli, José Carreras, Jonas Kaufmann... 

Pored koncertnih aktivosti, bavi se i pedagoškim radom u ZUŠ „Ilji Hurníka“ u Pragu, gde predaje harfu i klavir".

 

"Gabriela Dinić, rođena je u Pančevu 1975.god. Osnovno školsko obrazovanje stiče u svom rodnom gradu  kao đak generacije u OŠ „J.J.Zmaj“ i đak generacije MŠ „Jovan Bandur“ (dodeljena joj je nagrada iz  fonda Irene Zvekić). Nakon završene Gimnazije(prirodno-matematički smer) i SMŠ „Jovan Bandur“ odsek-klavir,(obe sa odličnim uspehom u sva četiri razreda)upisuje FMU u Beogradu.Diplomirala je februara 1999.god. u klasi prof.Nevene Popović među prva tri studenta u generaciji. Odmah potom nastavlja postdiplomske studije u istoj klasi gde je i  magistrirala juna 2002.god.

Tokom školovanja učestvovala na takmičenjima, festivalima, što solo što kao kl.duo u zemlji i inostranstvu. Nastupala je na brojnim koncertima solistički i  kamerno  i održala nekoliko solističkih koncerata.

Od septembra 2002.zaposlena je u MŠ „Jovan Bandur“ u Pančevu kao nastavnik klavira u osnovnoj i srednjoj školi.Sa učenicima postiže značajne pedagoške rezultate na takmičenjima u zemlji i inostranstvu na osnovu kojih se redovno svrstava među najuspešnije nastavnike u školi. Već dugi niz godina, veliki broj njenih đaka upisuje i završava i srednju muzičku školu, a među njima ima i diplomiranih pijanista koji završavaju studije sa najvišim ocenama.

Pedagoškom radu pristupa kreativno. Već niz godina održava koncerte klase koji su osmišljeni originalno. Kreativnost razvija i kod svojih učenika, što bitno utiče na njihov razvoj ličnosti, a rezultuje uspešne odrasle ljude koji maksimalno koriste sve svoje potencijale i ostvaruju se kako na muzičkom polju,tako i u drugim profesijama. Mjuzikl „Sa one strane muzike“ koji je osmislila njena učenica Sandra Mitrović je zasnovan na temeljima njenog dugogodišnjeg pedagoškog pristupa tj. metode kojom uči već niz generacija. Mjuzikl je izveden u školi MŠ „Jovan Bandur“, snimljen i prikazan na TV Pančevu 2015.god. Prikazan je i učenicima OŠ“ J.J Zmaj“ i OŠ „Stevica Jovanović“ u okviru promotivnih koncertića čiji je G. Dinić bila organizator i voditelj, u saradnji sa direktorkom mr. Snežanom Đokić.

Autor je knjižice pod nazivom „Čudesno putovanje“ za disk „Najbolje od Ivana Dinića“, čiji je bila glavni i odgovorni urednik pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu Vojvodine.  Autor je teksta školske pesme MŠ „Jovan Bandur“, snimljene 2013.god. Član je školskog tima za razvojno planiranje, gde svojim idejama značajno utiče na dalji razvoj škole. Kod svojih učenika podstiče i glumačke sposobnosti,organizujući i pišući tekstove za edukativne predstave-mjuzikle koje izvode mahom njeni učenici, a kojima se pridružuju učenici i iz ostalih klasa.Pored predanog pedagoškog rada povremeno i dalje nastupa kao korepetitor, solista ili u klavirskom duu.Profesionalno, sa velikim zadovoljstvom sarađuje sa svojim bivšim profesorima, između ostalih, sa Ivanom Dinićem,koji joj je od 2000.god. i životni saputnik,ali i bivšim učenicima, sada već diplomiranim muzičarima u stalnom traganju za bogatstvom beskonačnog puta koji se zove UMETNOST"! 

PROGRAM:

J. Rodrigo: Koncert Aranjuez

-Ana Brateljević, harfa

-Gabriela Dinić, klavir

 

C. Debussy: Bergamska Svita

 - Gabriela Dinić, klavir

 

C. Debussy: Arabeska br.1

A. Piazzolla: Zima i Proleće (iz Četiri godišnja doba)

- Ana Brateljević, harfa

 

E. Deltour: Boogie-Woogie

-Ana Brateljević, harfa 

-Gabriela Dinić, klavir

Vojvode Živojina Mišića 4
26101 Pančevo
Serbia
Ponedeljak, 1. Avgust 2016 - 19:00 - 21:00