Utorak, 28. Jun 2016 - 19:00

Koncert klavirskog dua Tea Dimitrijević – Dejan Subotić

U utorak, 28. juna od 19 časova, na sceni Kulturnog centra Pančeva biće održan koncert klavirskog dua Tea Dimitrijević i Dejan Subotić.

Klavirski duo Tea Dimitrijević–Dejan Subotić ostvario je veliki broj koncerata u eminentnim beogradskim salama kao i gradovima Srbije, izvodeći obiman repertoar koji obuhvata dela od perioda klasicizma do XXI veka. Tokom 2010. godine nastupali su u okviru proslave 200 godina rođenja Roberta Šumana na Gala koncertu u Skupštini grada, u okviru Festivala „Šuman i njegovi dvojnici", kao i na 45. Mokranjčevim danima u Negotinu, čiji je snimak emitovao i britanski radio BBC3. U novembru 2011. godine održali su koncert – „Integralna dela Erika Satija za klavir četvororučno", a u aprilu 2012. koncert Debisijeve muzike za klavir četvororučno, a povodom 150 godina od rođenja ovog umetnika. Tea Dimitrijević i Dejan Subotić su prvi umetnici koji su doktorirali  iz oblasti kamerne muzike u našoj zemlji.

Tea Dimitrijević je rođena u Beogradu. Diplomirala je i magistrirala klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi red. prof. Mirjane Šuica–Babić, specijalizirala kamernu muziku i diplomirala čembalo u klasi red. prof. Miloša Petrovića. Doktorirala je iz oblasti kamerne muzike u klasi red. prof. Miloša Petrovića i red. prof. Zorice Ćetković.

Kao solista i kamerni muzičar koncerte je održala širom Srbije  kao i u Crnoj Gori, Nemačkoj, Sloveniji, Grčkoj, Makedoniji i Austriji. Nastupala je sa Simfonijskim orkestrom RTS, Beogradskom Filharmonijom, Ansamblom „Arte'', Gudačima sv. Đorđa, Ansamblom za novu muziku, orkestrom Camerata Serbica i Nordijsko-balkanskim gudačkim orkestrom „NORBAL''. Učestvovala je na festivalima „BEMUS'' i „BELEF'' u Beogradu, „NOMUS'' u Novom Sadu, „Budva Grad teatar'',„Mokranjčevi dani", „AFES'' u Makedoniji i festivalu „Ohridsko leto''. Redovan je učesnik Međunarodne tribine kompozitora. Kao stalni saradnik Simfonijskog orkestra RTS izvela je značajna dela svetske i domaće literature, nastupajući sa poznatim dirigentima kao i solistima i operskim zvezdama: Moserat Kabalje, Kiri Te Kanava, Hoze Karerasom i Plasidom Domingom. Premijerno je izvodila mnoga dela domaćih autora, pogotovo za klavirski duo. Dobitnica je dve prve nagrade na Internacionalnom takmičenju „Petar Konjović'' u kategorijama duo violina-klavir i duo glas-klavir.

Radi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao docent na Katedri za kamernu muziku. Autor je i voditelj emisije „Susretanja" i noćnog programa „Iza violinskog ključa", prvog programa Radio Beograda.

Program:

  • Miloš Petrović: Sevdeline varijacije
  • Dragana Jovanović: Anansijeve pesme i priče
  • Vladimir Tošić: Dual
  • Svetislav Božić: Večernje na Galati
  • Tatjana Milošević: Random II, premijerno izvođenje
Vojvode Živojina Mišića 4
26101 Pančevo
Serbia
Utorak, 28. Jun 2016 - 19:00