Utorak, 22. Mart 2016 - 19:00

Koncert studenata solo pevanja - „Put ka belkantu”

koncert

 

U utorak, 22. marta u Kulturnom centru Pančeva od 19h biće održan koncert studenata solo pevanja FMU u Beogradu iz klase prof. Nikole Kitanovskog i pijaniste Milivoja Veljića.

Na koncertu će biti izvedena dela kompozitora: F. Tostija, G. Donicetija, Đ. Rosinija, A. Dvoržaka, Ž. Bizea, A. Boita, A. Borodina, Ž. Masnea, Đ. Verdija, Đ. Pučinija. A njih će izvoditi: Ana Stanković - sopran, Mirjana Matić - sopran, Marija Čuposka - sopran, Ana Marčetić - sopran, Nevena Đoković - sopran,  Ivana Ristić - sopran, Ljubica Vraneš - mecosopran, Ljubomir Popović - tenor i Vanja Biserčić - tenor.

Nikola Kitanovski, operski pevač i profesor solo pevanja na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, osmislio je i 2006. godine pokrenuo projekat „Put ka belkantu“, kojim deset godina pruža mogućnost mladim pevačima (pre svega aktuelnim i diplomiranim studentima iz njegove klase, ali i odabranim studentima iz klasa njegovih kolega sa fakuleta) da javnim nastupima osiguraju svoje novostečene veštine i znanja iz oblasti umetničkog pevanja. Do sada je na više od 30 različitih koncerata učešće uzelo više od 30 mladih umetnika, koji su na taj način promovisali i opersku umetnost i solo pesme kako inostranih, tako i domaćih kompozitora. Godine 2009. ovom „karavanu“ se priključuje i pijanista Milivoje Veljić, koji svojim entuzijazmom i posvećenim radom u pripremi pevača i programa doprinosi podizanju kvaliteta nastupa i postaje siguran oslonac i podrška pevačima na putu ka lepom pevanju. Projekat „Put ka belkantu“ je prihvaćen i podržan od strane mnogih gradova u Srbiji, a neki od njih su više puta bili domaćini koncertima iz ovog ciklusa (poput Beograda, Novog Sada, Sombora, Kikinde, Vršca, Zrenjanina, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Paraćina, Jagodine, Ćuprije, Valjeva, Niša, Banja Luke...). U saradnji sa Umetničkim ansamlbom Ministarstva odbrane Republike Srbije „Stanislav Binički“ održano je devet celovečernjih operskih gala koncerata. Dragoceno je angažovanje ovog ansambla koji svojom bezrezervnom podrškom pevačima pruža nova umetnička iskustva. Posebna čast i privilegija za sve učesnike ovog projekta su rad i nastupi sa umetnikom dokazanog i ogromnog iskustva, dirigenta Vesne Šouc, pod čijom dirigentskom palicom svaki gala koncert dostiže izuzetan profesionalni nivo, koji je uvek prepoznat i pozdravljen od strane publike. U jubilarnoj desetoj godišnjici postojanja, o organizaciji koncerata projekta „Put ka Belkantu” brine se Ars Creativa – udruženje koje je takođe osnovao Nikola Kitanovski, koje organizuje nastupe po Srbiji: u Pančevu 22. marta, Čačku 31. marta, Lazarevcu 7. aprila, Gornjem Milanovcu 22. aprila, i Smederevu 14. maja. Serija koncerata biće završena celovečernjim gala koncertom u Beogradu u sali Kolarčeve zadužbine sa orkestrom „Stanislav Binički”, u novembru. 

 

Vojvode Živojina Mišića 4
26101 Pančevo
Serbia
Utorak, 22. Mart 2016 - 19:00