Sreda, 20. Jul 2016 - 20:00

Monodrama „Glumac, kaži nešto smešno“

 

U sredu 20. jula u dvorištu Muzeja, sa početkom u 20h, biće izvedena monodrama „Glumac, kaži nešto smešno“  u izvođenju Irfana Mensura. Ulaz je besplatan.

Pančevačko kulturno leto u Narodnom muzeju Pančevo posvećeno je kamernim predstavama.  Nakon monodrame Lilika i poetske večeri „Glumci – Pesnici“ u izvođenju poznatog glumca Nebojše Ilića, posetioci Narodnog muzeja imaće priliku da pogledaju i glumačke bravure Irfana Mensura.

Tekst, čiju je dramatizaciju uradio Mensur, u epicenter postavlja život u i oko teatra, a zapravo ispituje koliko je lako pomešati popularnost sa iskrenim divljenjem auditorijuma. "Kakav je to glumac koji ne zna da kaže ništa smešno? Da li uspeh zna da boli? Ko je taj mali glumac, bez velikog sjaja, koji ceo život jedva kraj s krajem spaja", pitanja su iz predstave koja na duhovit način otkriva muke pozorišnog zanata.

To je obračun malog glumca s velikim pozorištem ili, možda, obratno - obračun velikog glumca s malim pozorištem. Priča o sjaju i bedi teatra ukazuje na probleme koji muče ljude koji se bave šoubiznisom. Ipak, u fokusu je stalna potreba modernog čoveka da za sva svoja dela dobija potvrde od drugih i da bude uspešan.

Irfan Mensur se u ovoj monodrami kreće između komedijske lakoće i snažnog dramskog naboja, sa jasnim referencama i izvodima iz književnih dela, eseja i traktata koji se bave pozorištem i glumačkim pozivom.  Od klasičara do savremenih pisaca, od Šekspira, Didroa i Čehova, do Stoparda, Gavrana, Simovića, Sokolovića i Lango, dramaturški je uklopljeno 16 pozorišnih mislilaca.

Značajan segment predstave je namenski rađena muzika koju je komponovao Sanja Ilić, dok produkciju potpisuju U.K „Vuk Karadžić“ i  Yugoart.

Trg kralja Petra I 7
26101 Pančevo
Serbia
Sreda, 20. Jul 2016 - 20:00