Sreda, 23. Decembar 2015 - 12:00

Novi broj „Glasnika muzeja Banata“

glasnik

 

U Narodnom muzeju Pančevo, u sredu 23. decembra sa početkom u 12 časova, biće predstavljen 17. broj časopisa za nauku, umetnost i kulturu „Glasnik muzeja Banata“ u izdanju Narodnog muzeja Pančevo.

U ovogdišnjem broju čitaocima će biti predstavljeni radovi iz oblasti arheologije, etnologije, istorije, istorije umetnosti, kao i prikazi određenih tema, građe i konzervatorskih radova. Novina u „Glasniku“ je rubrikamuzeologija.

„Rubrika muzeologija se odnosi na istraživanja koja se tiču teorijskog i praktičnog proučavanja muzeja, njihovog funkcionisanja, muzejske publike (navike, razmišljanja, potrebe...), novih ideja u načinima izlaganja, vođenja posetilaca itd. U prevodu, analizira se dosadašnja praksa kako bi se osmislili najbolji načini za budući razvoj.“ - objašnjava sekretar redakcije Damir Prašnikar.

„Glasnik muzeja Banata“ je stručni časopis koji Narodni muzej Pančevo izdaje još od 1988. godine i može se posmatra kao zbornik radova muzeja iz Pančeva, Vršca, Zrenjanina, Kikinde i Bele Crkve. Njegov značaj se, između ostalog, ogleda i u stručnim bodovima koji su potrebni kustosima i konzervatorima kako bi napredovali u zvanjima.

Povodom obeležavanja 92. godine postojanja pančevačkog muzeja  2013. godine „Glasnik“ je dobio potpuno novi, moderan dizajn.

Trg kralja Petra I 7
26101 Pančevo
Serbia
Sreda, 23. Decembar 2015 - 12:00