Nedelja, 17. April 2016 - 14:00

Obeležavanje svetskog dana osoba sa autizmom u Jabuci

Svetski dan osoba sa autizmom,  obeležen je 2. aprila po deveti put, ne samo u Srbiji nego i svuda u svetu. Kada je 2007. godine Generalna skupština Ujedinjenih Nacija donela rezoluciju kojom se ovaj dan posvećuje osobama sa autizmom, cilj je bio da se skrene pažnja na autizam, uzimajući u obzir veliki problem ove vrste poremećaja.

Tim povodom u Domu kulture ,,Kočo Racin” u Jabuci, 17. aprila sa početkom u 14h, održaće se manifestacija insprisana ovom tematikom. Učesnici manifestacije biće, između ostalog, članovi ,,Centra za mentalno zdravlje” iz Vršca, Saveza udruženja za pomoć osobama sa autizmom iz Beograda, Škole za osnovno i srednje obrazovanje ,,Mara Mandić”, kao i korisnici doma za lica ometena u razvoju ,,Srce u jabuci”. 

Manifestaciju će otvoriti većnik za mlade Marko Radaković, a nakon toga sve posetioce očekuje raznovrstan program, pomoću koga će moći bolje da se informišu o radu ustanova i njihovim aktivnostima. Posetioci će imati priliku da vide izložbu radova svih učesnika, a zatim i da pogledaju dve predstave inkluzivnog karaktera. Pozorištance ,,Mali princ” iz Jabuke odigraće predstavu ,,Koktel bajka”, u kojoj se u ulozi glumaca oprobao veliki broj korisnika doma ,,Srce u jabuci”, a na daskama koje život znače predstavu ,,Virus i kijavica” odigraće i članovi ,,Centra za mentalno zdravlje” iz Vršca.

U okviru programa biće prikazano nekoliko filmova koji govore o položaju i životu lica ometenih u razvoju, a zatim održana i tribina na temu različitosti i kako se ona prihvata u društvu. Svoj muzički talenat prikazaće dva inkluzivna benda, ,,Zvuci srca” iz Jabuke, i bend Saveza udruženja za pomoć osobama sa autizmom iz Beograda, kao i inkluzivni hor ,,Zvuci u Jabuci”. Na samom kraju posetioce očekuje i solistički koncert Zorice Andonovski.

Ulaz je besplatan.

Autizam je veoma složen razvojni poremećaj mozga koji se javlja tokom prve tri godine života. Na osnovu činjeničnih podataka, dobijenih naučnim istraživanjem, danas znamo da autizam nije retka pojava, a ukoliko se u obzir uzima ceo spektar autističnih poremećaja, ova vrsta poremećaja obuhvata 0.6% ukupne populacije. Ovo znači da u Evropi postoji oko 5 miliona osoba sa autizmom.

Ive Lole Ribara 2
26000 Jabuka
Serbia
Nedelja, 17. April 2016 - 14:00