Sreda, 19. Oktobar 2016 - 9:30

Predavanje o osteoporozi

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv osteoporoze, Preventivni centar Doma zdravlja Pančevo, na čelu sa dr Anom Mitrić, organizovao je predavanje o osteoporozi za pripadnice ženskog pola. Predavanje će se održati 19. oktobra 2016. god. s početkom u 9.30 sati u prostoriji za edukaciju u Domu zdravlja Pančevo, Miloša Obrenovića 2 (podrumske prostorije).

OSTEOPOROZA

Bolest koja nastaje zbog smanjenja koštane mase. Oštećena je mikroarhitektura koštanog tkiva. Kosti su podložne prelomima i bez ili posle male traume. Najčešći su prelomi kičmenih pršljenova, vrata butne kosti, kosti podlaktice ili nadlaktice. 10% populacije ima osteoporozu, a značajno češće žene. Posle 50. god. života svaka 3. žena i svaki 8. muškarac ima osteoporozu. 30-50% starijih od 65. god. ima osteoporozu, a jedna trećina njih će doživeti neki prelom. Maksimalna koštana gustina nastaje oko 30. god. života i posle toga se prirodno smanjuje za 0.5-1% godišnje. Gubitak koštane gustine može biti i 10% kod žena u menopauzi. Kod starijih od 70 godina je slabije stvaranje vitamina D, pa nastaje senilna osteoporoza. Postoje 2 tipa osteoporoze: 1) primarna (u postmenopauzi kod žena) 2) sekundarna (oboljenja tiroidne i paratiroidne žlezde, neka oboljenja creva, reumatoidni arthritis, depresija, epilepsija, bronhijalna astma, primena lekova – glikokortikoida) Faktori rizika: starost, ženski pol, mali BMI, izostajanje menstrualnog ciklusa duže od 6 meseci (ne zbog trudnoće), menopauza pre 45. god. impotencija kod muškaraca (nizak nivo testosterona), prethodni prelomi, nepravilna ishrana (nedovoljan unos Ca i vit.D), nedovoljna fizička aktivnost, pušenje, preterano konzumiranje alkohola, kafe, primena glikokortikoida duže od 3 meseca, više od 7.5 mg. Dijagnoza: osteodenzitometrija – DEXA pregled (merenje mineralne gustine kostiju,BMD) Centralni DEXA pregled se radi na kičmi i kuku, a periferni na šaci i stopalu. Pregledom se dobija koliki je BMD u odnosu na mlade i zdrave osobe što je značajno za postavljanje dijagnoze (T sc) i koliki je BMD u odnosu na osobe istih godina, što je značajno za odluku o najboljoj terapiji (Z sc). RTG pregled je značajan za procenu frakture i deformiteta,a ne za dijagnozu. Markeri koštanog metabolizma su kalcijum i fosfor u urinu i krvi. Dnevni unos Ca, 19-50. godine, oko 1000 mg dnevno, a za starije od 50 godina 1200-1500mg dnevno. To je moguće uneti hranom. Postoje i preparati Ca, ali je neophodno da budu sa vitaminom D. Dnevni unos vitamina D do 50. godine je 400 i.j., a za starije od 50. god. 800 i.j. Vitamina D nema dovoljno u hrani, pa se mora unositi kao Vigantol kapi jednom nedeljno ili kao Invit D sprej, pod jezik jednom dnevno.

Terapija:

1) osteopenije (smanjena koštana gustina; prethodi osteoporozi) : promena načina života (ishrana sa dovoljno Ca, nadoknada vitamina D, izlaganje Sunčevoj svetlosti, fizička aktivnost i vežbanje, izbegavanje pušenja, alkohola)

2) osteoporoze: kao kod osteopenije i primena lekova (bisfosfonata) 

Sreda, 19. Oktobar 2016 - 9:30