Utorak, 17. Maj 2016 - 19:30

Predstava „Marija Stjuart”, Fridrih Šiler

 

U utorak, 17. maja od 19.30 časova u dvorani Kulturnog centra Pančeva biće održana predstava „Marija Stjuart”, Fridrih Šiler. Predstavu je režirao Miloš Lolić, a igraju Sena Đorović, Nada Šargin, Ivan Bosiljčić, Branko Vidaković, Nebojša Kundačina, Gojko Baletić, Miloš Đurović, Zoran Ćosić. Cena karte je 600 dinara. Posle 106 godina „Marija Stjuart” ponovo je na repertoaru Narodnog pozorišta. U ovom komadu Šiler je političke igre prepustio ženama – moćnim i nesrećnim. Istorija i naslov rezervisani su za Mariju Stjuart i Elizabetu od Engleske, zakulisne radnje, za njihove savetnike i ljubavnike, za muškarce. Sukob zbog vlasti je samo dimna zavesa iza koje se kriju lične borbe.

„To je drska fantazija bazirana na istorijskim činjenicama, poetizovana poluistinita kobna priča o moći to jest nemoći, o manipulaciji i koristi, o 'nadziranju i kažnjavanju', a kada se zagledamo dublje u čoveka: priča o strahu, grču, bezizlazu, samoći. Tu se ljudsko rastače u političkom, pa otud toliko trilerskih obrta; sam naslov najavljuje i melodramsko, ali s obzirom na to da se bavimo tragedijom, nije reč samo o aktuelnim značenjima, već, možda, pre o iskonskim sferama i prizivanju mitološkog. Iako se ovde vispreno progovara o vlasti, nisam sklon tome da klasičnu dramsku književnost dodatno aktuelizujem, ili da bavljenje dramskim nasleđem računam u dnevnopolitički angažman. Zapravo, verujem da scensko stvaralaštvo nosi prevratničku snagu koja nadilazi pitanje novinske aktuelnosti. Scena je prostor političkog sama po sebi, a dramsko pozorište je mesto okupljanja i govorništva, mesto reuspostavljanja odnosa i redefinisanja komunikacije. Preostaje nam pitanje: čime scensko uopšte može da se bavi, osim ljudima i politikom?”

Uloge: Sena Đorović, Nada Šargin, Ivan Bosiljčić, Branko Vidaković, Nebojša Kundačina, Gojko Baletić, Miloš Đurović i Zoran Ćosić.

Vojvode Živojina Mišića 4
26101 Pančevo
Serbia
Utorak, 17. Maj 2016 - 19:30