Petak, 14. Oktobar 2016 - 20:00

Program NOVA festivala u Kovinu

 
U petak, 14. oktobra, od 20 h nastupaće Jasna Jovićević & Gabriela Koso i duet Szilárd Mezei / Albert Márkos u okviru NOVA Festivala, u Centru za kulturu Kovin. Ulaz je slobodan.
 
Nova Festival je višednevna umetnička manifestacija čiji se program sastoji iz muzičkog (centralnog) i strip (pratećeg) segmenta, a ideja manifestacije je da publici predstavi savremene umetničke prakse, orijentisane ka eksperimentalnom pristupu i ukrštanju različitih umetničkih žanrova.
 
Na dugoročnom planu, Nova Festival teži da podstakne mlade umetnike da se bave novom i avangardnom umetnošću kroz predstavljanje aktuelnih i renomiranih umetnika iz ove žanrovske sfere (u regionu, Evropi i svetu).

Nova Festival – Festival nove umetnosti ove godine se održava u periodu od 13. do 15. oktobra 2016. u tri grada: Pančevu, Kovinu i Beogradu.

Drugo izdanje Nova Festivala organizuje besplatno muzičko veče u Kovinu u saradnji sa Centrom za kulturu Kovin i udruženjem „Smuk", a pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Kovin.

Program u Centru za kulturu Kovin

Petak, 14. oktobar, 20h

Koncert: Jasna Jovićević & Gabriela Koso (Srbija)

Jasna Jovićević – sopran saksofon, alt saksofon, frula, glas, perkusije, bas klarinet, hang, looper

Gabriela Koso – fagot

Koncert: Szilárd Mezei / Albert Márkos 

Szilárd Mezei – viola

Albert Márkos – violončelo

Jasna Jovićević & Gabriela Koso (Srbija)

Životopisna radna biografija Jasne Jovićević, saksofonistkinje i kompozitorke iz Subotice, bez premca je na ovom podneblju. Školovanja i putovanja od Mađarske, preko Brazila, Austrije, Kanade sve do Indije, gde je pohađala kurs za učitelje joge, do povratka u zemlju i aktivnog umetničkog života u rodnom gradu, u dobroj meri su indikativni i za njen umetnički rad. Šira javnost je najpre upoznaje kroz gostovanja na albumima i koncertima najpopularnijeg domaćeg džez muzičara Vasila Hadžimanova, no kao autor Jasna već dugi niz godina teži drugačijem izrazu, istražujući nepregledne teritorije alternativnog zvuka, različitih stilskih usmerenja. Premda 2010. godine drži niz interesantnih koncerata sa svojim Improv Kolektivom, tek u poslednje dve-tri godine „dodaje gas” i dostiže punu afirmaciju kao kompozitor i interpretator vlastitih dela. Duo Dharma sa subotičkim basistom Armandom Mesarošem je, zahvaljujući širini i atraktivnosti izraza i instrumentarijuma, stavlja u fokus interesovanja velikog broja domaćih festivala avangardne, džez i etno muzike, a sredinom ove godine svoju muzičku odiseju nastavlja u duetu sa fagotiskinjom Gabrielom Koso. Jasna Jovićević u svojim duo formacijama vešto pronalazi delikatan balans između „avangardnog” i „komercijalnog”, na pravi način približavajući ovakvu muziku širem auditorijumu, ne plašeći je pretencioznošću i hermetičnim izrazom namenjenim užestručnoj publici. Sa žanrovske tačke gledišta, Jasnina muzika je ambijentalna, i džez, elektronika, etno, dok širenje instrumentarijuma na čitav spektar duvačkih instrumenata, vokal, ili neobični, melodični perkusivni instrument hang, samo doprinosi koloritnosti njenog umetničkog izraza. U kombinaciji sa Gabrielom Koso, koja dolazi iz sveta klasične muzike, duvački instrumenti su i ritmički i solistički, a muzika dua se bliži ECM estetici na tragu velikana ove izdavačke kuće, poput Jana Garbareka ili Johna Surmana.

Szilárd Mezei / Albert Márkos  Živeti život u Srbiji kao beskompromisni umetnik avangardnog usmerenja, zvuči bezmalo kao fikcija i bunar lepih želja koga zatrpava surova realnost. Sva je prilika da nećete dobiti previše publiciteta ili namlatiti novca od koncerata i prodatih diskova. Čak i „obični” džez muzičari iz inostranstva su prinuđeni da rade u bezbroj različitih postava i snimaju veliki broj albuma ne bi li obezbedili golu egzistenciju. Dok sa jedne strane takav život sigurno nosi zavidnu dozu stresa i svakodnevne borbe, s druge navodi na kreativni napor i stalno unapređivanje vlastitog izraza. Violista i kompozitor Szilard Mezei, nastanjen u Senti, van glavnih domaćih centara kulturno-umetničkog života, savršen je primer ne samo snage volje, upornosti i marljivosti, već i nabujale kreativnosti koja prevazilazi domete sredine u kojoj se rađa. Počev od ranih dvehiljaditih vrlo brzo se etablirao kao umetnik koji je priznatiji u inostranim nego domaćim okvirima. Recenzije njegovih albuma pojavljuju se u najpoznatijim džez medijima poput Downbeata ili sajta AllAboutJazz, a njegova izdanja objavljuju i cenjene kuće poput Not Two (za koju, recimo, snima i čuveni čikaški saksofonista Ken Vandermark). Snima u malim sastavima i ansamblima, bavi se avangardnom i tradicionalnom muzikom, piše i originalnu scensku muziku, za koju je bio i nagrađivan na „Sterijinom pozorju”. Među njegovim stilskim uzorima su i Witold Lutoslawski i Anthony Braxton, a upravo u tom klackanju između klasične muzike i avangardnog džeza, sa diskretno uklopljenim elementima tradicionalne mađarske muzike, Szilard pronalazi svoj originalan autorski izraz. Radeći više od 15 godina sa brojnim mađarskim i domaćim muzičarima u nekolicini različitih postava, ovaj umetnik je zaslužan i za afirmaciju velikog broja talenata, te razvoj domaće scene avangardne komponovane muzike i džeza, naročito na tlu Vojvodine. Na Nova Festivalu predstaviće se u dve postave koje nisu često nastupale na domaćim koncertnim scenama. Tubass Quintet je atipični ansambl u kome čujemo čak četiri kontrabasa (!) i tubu, gde se i sam Szilard Mezei predstavlja kao kontrabasista, izmešten iz komforne zone sviranja matičnog instrumenta, viole. U drugom sastavu, zajedno sa svojim dugogodišnjim saradnikom Albertom Markošem, čini duo viole i violončela. U oba sastava Mezei izaziva naša očekivanja od gudačkih ansambala i odvodi ih u novim, neočekivanim smerovima, na razmeđi kompozicije i izazovne improvizacije.

Cara Lazara 85
26220 Kovin
Serbia
Petak, 14. Oktobar 2016 - 20:00