Utorak, 6. Oktobar 2015 - 19:30

Promocija zbirke poezije Nikole Jovanovića "DILEME"

Omot knjige

U utorak, 6. oktobra u Gradskoj biblioteci Pančevo, održaće se promocija zbirke poezije Nikole Jovanovića "Dileme".

O knjizi će govoriti Tanja Vukićević, Aleksandra Jovanović, Katarina Godić, Verica Sekirarski - urednica ''Književne omladine Srbije'', kao i sam autor. Muzička pratnja na gitari - Milutin Vučković

"Pojava mladog i talentovanog Nikole Jovanovića na književnoj sceni Srbije doprinosi njenom poboljšanju, bogatstvu književnog izraza i neminovnom postavljanju principa pisanja za neke nove generacije.Knjiga ,,DILEME,, mladog pesnika govori o ljubavi, o čežnji za njom, o dubokom žalu za nekim nedostižnim snovima, istrgnutim za tili čas, o nedostižnosti, bogovima, pa i o prokockanim šansama i životu. Poetika, iskazana u ovoj knjizi, potvrđuje epistemološku energiju bivstva: Ljudsko biće djeluje i kada misli – ono misleći – djeluje i djelujući – misli, kao i Ciceronovu misao: Živjeti, to znači misliti, i Heraklitov stav: Razmišljati, to znači uzivisiti se do mudrosti. Stihovi u ovoj knjizi su životni, misaoni, refleksivni, ljubavni, iskreni, razgovorni, pozivajući, nedvosmisleni, razumevajući, obećavajući... Poezija ovog mladog pesnika je intezivna i posvećenička, dramatična, precizna i britka. Istovremeno je ljubavno - nežna i otkrivalački snažna.

Kad se jednog dana bude pisala istorija savremene srpske književnosti 21. veka, poezija Nikole Jovanovića zauzeće zavidno mesto. Nenametljiva, naoko staložena, uporna i prodorna, ona opisuje jedan široki luk koji doseže do zvezda i neviđenih svetova, ali zaviruje i u najintimnije kute srca i duše".

Nemanjina 1
26101 Pančevo
Serbia
Utorak, 6. Oktobar 2015 - 19:30