Četvrtak, 30. Jun 2016 - 19:00 - Subota, 23. Jul 2016 - 19:00

Salaši – između idealizovanog i stvarnog

 

U četvrtak, 30. juna, u 19 časova u Narodnom muzeju Pančevo biće otvorena gostujuća izložba Muzeja grada Novog Sada pod nazivom “Salaši – između idealizovanog i stvarnog”.

Autori izložbe su Vesna Nedeljković Angelovska, muzejska savetnica, i Feđa Kiselički, fotograf. Salaš u svom izvornom obliku predstavlja porodično gazdinstvo. To je kuća zajedno sa svim ekonomskim objektima koji se nalaze na samom imanju, a koje čine obradivo zemljište, voćnjaci i livade. Kao takvi, salaši se još uvek mogu naći u u plodnoj ravnici Vojvodine.

U prvoj polovini 20. veka salaši su bili brojni, ali se njihov broj usled društvenih i ekonomskih promena od njegove sredine smanjivao, da bi se posle komasacije, koju je država sprovela sedamdesetih godina, njihov broj naglo smanjio. U 21. veku došlo je do jedne sasvim nove slike u ataru: na jednoj strani usamljeni, zapušteni i osiromašeni salaši, a na drugoj – savremene farme i ugostiteljski objekti.

Sa nestajanjem salaša nestaje i salašarski način života, koji, iako je u stvarnosti uvek bio ispunjen napornim radom sa neizvesnim rezultatom, u predstavama stanovnika ove regije postoji kao ideja o idili i izobilju. Ova izložba prikazuje salaše kroz njihov istorijat i sadržaj, dok istovremeno osvetljava idealizovanu sliku koju o njima imamo u današnje vreme.

Zahvaljujući Ljubomiru Grubiću, Vladimiru Červenki i Feđi Kiseličkom na izložbi su prikazane fotografije zabeležene tokom etnološkog istraživanja salaša Bačkog Petrovog Sela, koje je trajalo od 1987. do 2014. godine.

Izložba će biti otvorena do 23. jula, a ulaz je besplatan.

Trg kralja Petra I 7
26101 Pančevo
Serbia
Četvrtak, 30. Jun 2016 - 19:00 - Subota, 23. Jul 2016 - 19:00