Nedelja, 20. Mart 2016 - 11:00 - 17:00

Šesto takmičenje kamernih ansambala „Mita Topavlović”

plakat

 

U nedelju, 20. marta od 11h u Koncertnoj sali muzičke škole „Jovan Bandur” biće održano 6. takmičenje kamernih ansambala „Mita Topavlović”.

Od jeseni 2010. godine, pri pančevačkoj muzičkoj školi održavaju se takmičenja mladih talenata, pevača i kamernih ansambala ”Mita Topalović”. Svojim delovanjem pokazao je šta znači biti muzičar i živeti taj život, pisati muziku, pevati, svirati svakog dana svoga veka. Vaspitanje mladih muzičara kroz kamerno muziciranje veliko je zadovoljstvo i đaka i profesora. Preko individualnog sviračkog ili pevačkog usavršavanja, u zajedničkom muziciranju izvođači razmenjuju ideje, osećanja, iskustva i tako grade nove interpretacije.

Takmičenje kamernih ansambala produžava misiju koju su njegovi prethodnici razvijali i negovali – voleti muziku i njome se baviti.

Mita Topalović (1849–1912), Pančevac, jedan je od prvih obrazovanih srpskih muzičara, školovanih u Beču i Pragu. Stipendiralo ga je Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo, kao svog člana i odličnog pevača. Po završetku studija ostao je u Društvu kao dirigent više od tri decenije. Pored kompozitorskog rada, Mita,  odličan solo pevač, violinista i pijanista, osnovao je muzičku školu, kamerni orkestar, muzicirao u kamernim ansamblima. 

Kao profesor u Višoj devojačkoj školi, Mita Topalović je osetio potrebu da napiše Liturgiju za ženski hor koji bi pevao na liturgiji u Svetouspenskom hramu u Pančevu. Pored toga, napisao je i izdao Zbirku pesama za decu (1876). i time postavio temelj za razvitak ogranka pevačke umetnosti, veoma važne i korisne u vaspitavanju podmlatka.

Kao izvrstan solo pevač. Komponovao je i 97 pesama za jedan i dva glasa uz pratnju klavira.

Mnogo je stvarao na polju crkvene vokalne muzike. Organizovao je (1885) prvi Duhovni koncert u Srbiji, te tako i osmislio novu formu koncerta (izneo je duhovnu muziku iz hrama). Ti duhovni koncerti su uticali na razvoj crkvene vokalne muzike među srpskim kompozitorima: Mokranjcem, Biničkim, Krančevićem i drugima. Najčuveniji mu je Koncert na Veliki petak, ponos Svetouspenskog hrama u Pančevu.

Bio je počasni član Srpske kraljevske akademije (danas SANU) i član šesnaest pevačkih društava. Odlikovan je Takovskim krstom 4. stepena i Ordenom Svetog Save 5. stepena.

 

 

Vojvode Živojina Mišića 3
26000 Pančevo
Serbia
Nedelja, 20. Mart 2016 - 11:00 - 17:00