Sreda, 21. Septembar 2016 - 7:30 - 10:00

Svetski dan srca - preventivni pregledi u "Panoniji"

DZ

PANČEVO - Preventivni centar Doma zdravlja Pančevo obeležava Svetski dan srca akcijom preventivnih pregleda za sve zaposlene radnike fabrike „Panonija“ Pančevo, 21.09.2016.god u trajanju od 7:30h do 10h u prostorijama ove firme.

Ove godine Svetski dan srca obeležava se 29. septembra pod sloganom „OSNAŽITE SVOJ ŽIVOT“ i usmeren je na širenje poruka koje se odnose na to šta ljudi mogu da urade da poboljšaju zdravlje svog srca.

Bolesti srca i krvnih sudova su svetski ubica broj jedan. Svake godine, one su odgovorne za 17.3 miliona preranih smrti. Ali mnoge kardiovaskularne bolesti se mogu sprečiti eliminacijom faktora rizika kao što su upotreba duvana, nepravilna ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti.

Pušači imaju dvostruko do trostruko viši rizik za pojavu srčanog i moždanog udara, u poređenju sa nepušačima. Nepravilna ishrana dovodi do gojaznosti, šećerne bolesti, povišene masnoće u krvi, povišenog krvnog pritiska, što povećava rizik za nastanak srčanog i moždanog udara. Nedovoljna fizička aktivnost značajno doprinosi starenju krvnih sudova. Svakodnevna polučasovna šetnja brzim hodom smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Preko 70% svih simptoma srčanog i moždanog udara javljaju se u kući, kada je neko od članova porodice prisutan i može da pomogne. Zato je potrebno prepoznati znake i simptome srčanog i moždanog udara.

ZNACI I SIMPTOMI SRČANOG UDARA:

1. Jak bol koji se javlja iza grudne kosti u vidu stezanja, pritiska, probadanja i traje više od pola sata (bol može da se širi prema ramenima ili stomaku, levoj ruci, vilici ili lopaticama)

2. Otežano disanje praćeno kratkim dahom

3. Malaksalost, muka, povraćanje

4. Uznemirenost

ZNACI I SIMPTOMI MOŽDANOG UDARA:

1. Oduzetost jedne strane lica, ruke ili noge na jednoj strani tela

2. Konfuzija (osoba ne zna gde se nalazi), otežani ili nerazgovetni govor

3. Teškoće sa vidom (jednostrano ili obostrano)

4. Otežano kretanje, vrtoglavica, gubitak ravnoteže i koordinacije

5. Jaka glavobolja, bez prethodnog uzroka

6. Nesvestica ili potpuni gubitak svesti.

Srčani i moždani udar se mogu sprečiti, jer su prouzrokovani preventabilnim faktorima rizika. U značajnom procentu pravilnom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i prestankom pušenja može se uticati na sprečavanje kardiovaskularnih bolesti.

Sreda, 21. Septembar 2016 - 7:30 - 10:00