Petak, 25. Mart 2016 - 18:00

Tribina o nasilju nad ženama

 

Broj registrovanih prijava porodičnog nasilja u 2016. godini u Domu zdravlja Pančevo, udvostručen je u odnosu na isti period prošle godine, kažu predstavnici te ustanove. Upravo iz tog razloga zaposleni u Domu zdravlja održaće u petak, 25. marta, tribinu pod nazivom ,,Uloga zdravstvenih radnika u prevenciji, otkrivanju i zbrinjavanju nasilja nad ženama”. Ona će biti organizovana u prostorijama Mesne zajednice na Strelištu, od 18 sati. Na predavanju  će govoriti dr Goran Simonović, dr Milena Milić i Dragana Popović, koordinator Tima Doma zdravlja u slučaju nasilja nad ženama i porodičnog nasilja.

Kako  Dragana Popović kaže za naš portal, na tribini će se razgovarati o pojmu nasilja i načinima njegovog prepoznavanja, jer iskustvo pokazuje da veliki broj žena ne zna da trpi nasilje. Analiza podataka iz Doma zdravlja pokazuje da su u toku prošle godine nasilje najviše prijavljivale žene od 30 do 39 godina, odnosno od 40 do 49 godina. Prema rečima naše sagovornice to vodi zaključku da su te žene godinama trpele nasilje, pre nego što su odvažile da ga prijave. Takođe, ona napominje da je u najvećem broju slučajeva (47 odsto) izvršilac nasilja suprug žrtve, dok je u 17 odsto nasilnik dete odnoso unuk, što ukazuje na nasilje nad starijim osobama.

Dr Simenunović će prisutnima predočiti jedan slučaj sa terena, kada je zbog prijave nasilja reagovala Služba hitne medicinske pomoći, dok će dr Milena Milić, lekar u ambulanti u Kačarevu govoriti o tome kako lekari opšte prakse reaguju prilikom nasilja. Dom zdravlja Pančevo u slučajevima porodičnog nasilja reaguje u skladu sa Protokolom o postupanju i saradnji ustanova, organa i organizacija.

I. Predić

Petak, 25. Mart 2016 - 18:00