Četvrtak, 9. Novembar 2017 - 17:00 - Utorak, 14. Novembar 2017 - 12:00

„Uniforme, medalje i ordeni JNA“

U četvrtak  9. novembra u 17 časova, povodom obeležavanja Dana grada, u Narodnom  muzeju Pančevo biće otvorena autorska izložba višeg kustosa istoričara Srđana Božovića „Uniforme, medalje i ordeni JNA“.

Zahvaljujući gospodinu Vuku Jokanoviću poznatom kolekcionaru iz Pančeva, koji je za potrebe ove izložbe ustupio predmete iz svoje privatne zbirke, pančevačkoj publici biće predstavljene uniforme generala, pukovnika, zastavnika, kao i uniforme koje su nosili vojnici prilikom služenja vojnog roka. Poseban ekskluzivitet čine uniforme načelnika generalštaba Petar Gračanin, general pukovnika i narodni heroj Milutin Morača, ađutanta Jospia Broza Tita pukovnika Zdravka Joksimovića.

Jugoslovenska narodna armija se sastojala od kopnene vojske, ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane i ratne mornarice. U svakom od ovih vidova JNA postojale su razne vrste uniformi. Najšira podela bila je na radne (svakodnevne) i svečane. Boje uniformi su se razlikovale u odnosu na pripadnosti različitim vidovima vojske: zelena i sivomaslinasta - pešadija, plave - RV i PVO, bele - mornarica. Vremenom, uniforme su iz godine u godinu bile sve lepše, modernije, kvalitetnije. Mogu se lako prepoznati i razlikovati posleratne uniforme od onih iz 70-tih ili 80-tih godina 20. veka. Danas uniforme JNA svedoče o jednom vremenu, vojsci, državi.

Drugi segment izložbe čine ordeni i medalje.  Među najznačajnije medalje i ordenje spadale su Medalja za hrabrost, Medalja zasluge za narod, Medalja za vojne zasluge, Medalja rada, Orden za hrabrost. Izuzetno cenjena bila je i zastavica „Najbolja jedinica“ i Plaketa oružanih snaga SFRJ. 

Izložba je otvorena do 14. decembra.

Trg kralja Petra I 7
26101 Pančevo
Serbia
Četvrtak, 9. Novembar 2017 - 17:00 - Utorak, 14. Novembar 2017 - 12:00