• Pančevka će suditi na Olimpijskim igrama u Tokiju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Prošle nedelje u nap grad stigla je lepa vest – Pančevka Ljudmila Medan biće sudija na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.  U Madridu, 8. maja, odlučeno je da naša sugrađanka bude među 28 sudija iz celog sveta koje će suditi olimpiski triatllon. Tim povodom razgovarali smo sa pančevačkom sutkinjom.

     Prvi put Srbija predstavnika u triatlonu na OI?

    – Srpski triatlon nikada nije imao nijednog predstavnika na Olimpijskim Igrama. Ovo je prvi put, biću sudija u Tokiju 2020. Nadam se da za mnom stižu i ostali triatlonci takmičari i treneri.

    Ovo je veliki uspeh, kako ste uopšte stigli do prilike da sudite na OI?

    – U triatlon sam ušla devedesitih godina kao bivša plivačica Dinama iz Pančeva. Takmičila sam se dugo dok mi materinstvo nije promenilo priporitete. Počela sam da učestvujem u organizaciji takmičenja i da sudim u nacionalnom timu. Srbija je 2013. godine bila domaćin Balkanskog prvenstava u triatlonu. Zajedno sa Željkom Pavlovićem i Ivanom Budjom organizovala sam tu trku. Zapazile su nas međunarodne sudije na takmičenju i pozvale da uđemo u sistem edukacije za velike internacionalne trke. Slede godine rada na takmičenjima i međunarodni sudijski ispiti. Prošle godine sam između ostalog sudila i Svetsku triatlon seriju, a sada je evo stigao draft i za Olimpijske igre.

    Zahteva li suđenje neke posebne pripreme?

    – Priprema za svaki triatlon je veoma kompleksna: tri osnovns polja takmičenja otvorene vode za plivanje, drumska logistika za biciklizam i trkačka staza na putu ka finišu. Zona izmene za takmičarske discipline je posebna priča. Trke se planiraju mesecima unapred, formiraju se međunarodni timovi koji rade zajedno na mreži i podižu događaj do momenta realizacije. Kada dođete na trku nekoliko dana pre vas su sudije rudarski radile na pripremi tog takmičenja. Za Olimpijske Igre rad je još kompleksniji. Fizička priprema je takođe veoma važna, morate brzo da se krećete i brzo da mislite sve vreme.

    Velika je odgovornost pred Vama, imate li tremu?

    – Tremu nikada nemam. Ja sam sportista, adrenalin me uvodi u rad a iskustvo i znanje su alati sa kojima ideš na takmičenja.

    Prošle nedelje stigla je lepa vest – Pančevka Ljudmila Medan biće sudija na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.  U Madridu, 8. maja, odlučeno je da naša sugrađanka bude među 28 sudija iz celog sveta koje će suditi olimpiski triatllon. Tim povodom razgovarali smo sa pančevačkom sutkinjom.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport