• Haos u Venecueli platiće i vozači u Srbiji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Geopolitička dešavanja neće se odmah odraziti na tržište Srbije kada je reč o cenama goriva, ali ako se trendovi nastave mogla bi se očekivati poskupljenja, rekao je Goran Radosavljević iz Nacionalnog naftnog komiteta.

    On je za RTS naveo da je tržište osetljivo i da su prognoze nezahvalne. 

     
    Zbog napete situacije u Venecueli, uz američke sankcije, cena barela sirove nafte je dostigla 73 dolara, što je 40 odsto više u poređenju sa cenama krajem prošle godine. Skok cena crnog zlata pogađa ceo svet, a posebno evropsko tržište, koje je uvozno zavisno, pa tako i Srbiju. Od ukupne potrošnje nafte i derivata naša zemlja uvozom pokriva dve trećine.
     
    Cene goriva na pumpama u Srbiji od februara su već porasle u proseku za šest dinara, a počela je da raste i cena gasa za automobile, koja je do sada padala.
     
    Goran Radosavljević je rekao da, što se tiče TNG-a, u ovom trenutku postoji vanredna situacija, jer je upumpana nafta lošijeg kvaliteta i onda su zemlje koje koriste naftovod iz Rusije, a to su Nemačka, Poljska, Slovačka i Mađarska, zaustavile uvoz dok se problem ne reši. Ističe da je reč o potpuno vanrednoj situaciji jer cena TNG-a sezonski inače pada u ovo doba godine, ali napominje da je čitavo tržište osetljivo na promene.
     
    Kada je reč o globalnim dešavanjima koja utiču na cenu nafte, kaže da u trenutku kada cene idu gore-dole svaki događaj može da poremeti cenu – navodi da bi Iran mogao da obustavi isporuke, dogovor OPEK-a, dešavanja u Venecueli, kao i najave Rusije i Kine da neće poštovati embargo. Geopolitičke tenzije ne samo da su uzburkale svetsko naftno tržište, već se skoro nije desilo da u istom trenutku ima ovoliko rizika koji kroje cenu barela.
     
    „Sve to nas stavlja u kontekst velike neizvesnosti, a kad je neizvesnost, onda cena raste“,kaže Radosavljević.
     
    Dodaje da se to neće odmah odraziti na tržište Srbije, jer se nafta kupuje na odloženi period i dogovara se unapred, a postoje i zalihe. Međutim, kako kaže, ako se trend nastavi, mogla bi se očekivati poskupljenja.
     
     

    Geopolitička dešavanja neće se odmah odraziti na tržište Srbije kada je reč o cenama goriva, ali ako se trendovi nastave mogla bi se očekivati poskupljenja, rekao je Goran Radosavljević iz Nacionalnog naftnog komiteta.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Svi pregledi koje treba obaviti za upis u školu

    Svake godine u aprilu mesecu počinje upis prvaka u školu. U to vreme roditelji sa svojim prvacima polako ulaze u proces priprema i planiranja svih pregleda koje je potrebno obaviti pred sam […]