• Srbija sledeće godine dobija svoju prvu misiju u svemiru

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Ekipa, okupljena oko Komiteta za razvoj svemirskog programa Srbije, uspela je da našu zemlju svrsta među retke koje će, početkom sledeće godine upisati prvu svemirsku misiju u istoriji.
     
     
    Kako piše „Dnevnik“, ovakav iskorak Srbije u svemirsku eru rezultat je i opšte globalizacije, naučne saradnje na svim nivoima, a ogroman potencijal prepoznala je i Vlada Srbije, čije je Ministarstvo za tehnološke inovacije zainteresovano za projekte ovih mladih naučnika.
     
    U italijanskom gradu Bergamu 16. avgusta 2018. godine potpisan je ugovor između Komiteta i kompanije GP Advanced Projects iz oblasti svemirskog inženjeringa, odnosno, potpisan je ugovor o saradnji u FEES (Flexibile Experimental Embedded Satelite) programu. 
     
    Tako će od prvog kvartala 2020. godine Srbija zvanično imati svoju misiju u svemiru, lansiranjem satelita FEES u nisku Zemljinu orbitu. Visina je 575km, a orbita je SSO (Sun Synchronius Orbite). Sve će biti izvedeno ruskom raketom ‘sojuz’ s kosmodroma ‘Bajkonur’ u Kazahstanu ili ‘Vastočni’ u Rusiji. Italijanska strana se obavezala da će finansirati i izraditi taj satelit, a mi smo u obavezi da uspostavimo mrežu zemaljskih stanica na globalnom nivou, tačnije, da imamo funkcionalnu najmanje jednu zemaljsku stanicu na svakom kontinentu osim Antarktika, uz pokrivanje svih troškova„, kaže za „Dnevnik“ Dušan Radosavljević iz Komiteta za razvoj svemirskog programa. 
     
    Kako ističe Radosavljević, ova zajednička italijansko-srpska misija uz rusku podršku omogućiće Srbiji da podatke koje šalje FEES satelit prima mnogo češće nego da je u upotrebi samo zemaljska stanica u Srbiji ili Italiji. Ovaj satelit ima više GPS uređaja, antena, senzora i kamera, namenjenih raznim vrstama testiranja.
     
    FEES satelit, pored podataka važnih za Italiju, slaće podatke koji se tiču samo naše zemlje, odnosno, koje smo mi definisali kao neophodne i na koje zadržavamo sva prava„, kaže Radosavljević i dodaje da je u ovom trenutku FEES satelit u fazi završnog testiranja, dok je mreža zemaljskih stanica infrastrukturno postavljena i predstoji testiranje i softversko umrežavanje.
     
    Miloslav Miškar, koji vodi hardverski deo FEES programa, odnosno, sve što se tiče antena i komunikacija kako sa satelitima tako i sa međunarodnom svemirskom stanicom, kaže da se intenzivno radi na poboljšanju tehničkih karakteristika naše opreme.
     
    Sprovodili smo dodatna testiranja pre nego što smo našu glavnu zemaljsku stanicu u Novom Sadu i našu bekap zemaljsku stanicu na Aerodromu „Veliki Radinci“ dodali SATNOGS mreži koju vode Grci. Za potrebe FEES satelita naše zemaljske stanice biće potpuno funkcionalne za telekomandu. Ovim je Srbija dospela među retke zemlje koje će imati ovakvu mrežu, a ona može biti upotrebljena i za druge satelite, odnosno misije„, kaže Miškar.
     
     

    Ekipa, okupljena oko Komiteta za razvoj svemirskog programa Srbije, uspela je da našu zemlju svrsta među retke koje će, početkom sledeće godine upisati prvu svemirsku misiju u istoriji.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]