• Besplatna rehabilitacija u banjama za penzionere

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje raspisao je oglas za prijem zahteva za odlazak na besplatanu desetodnevnu rehabilitaciju u jednoj od 24 banje, a prijave se podnose od danas, 6. maja, do 21. maja.

    Pravo na besplatnu rehabilitaciju u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima tokom 2019. godine, u trajanju od deset dana, imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije i čija penzija iznosi do 26.324,00 dinara.

    Uz ovo, uslov je da penzioneri nemaju druga lična primanja i da nisu koristili besplatan boravak o trošku Fonda u poslednjih pet godina.

    Uz prijavu prilaže se i poslednji penzijski ček ili Penzionerska kartica (ukoliko je korisnik već preuzeo), dokaz o visini penzije ostvarene po međunarodnim ugovorima (izvod banke ili potvrda inostranog nosioca socijalnog osiguranja), raspoloživa medicinska dokumentacija i izjava o tome gde žele da koriste rehabilitaciju.

    Kako se navodi sa sajtu PIO fonda, u besplatanu rehabilitaciju uključeni su troškovi prevoza u visini cene autobuske, odnosno, vozne karte drugog razreda.Fond će snositi troškove za pratioca deteta koje koristi porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad, dok će i slepi penzioneri koji dobiju rehabilitaciju o trošku Fonda imati i pratioca kome će boravak takođe biti besplatan. Fond snosi troškove smeštaja u banji, pun pansion, a ugovorima sa svakom banjom pojedinačno preciziran je obim terapija koje svaki korisnik mora da dobije, čime je obezbeđeno da rehabilitacija bude u svakom pojedinačnom slučaju prilagođena potrebama penzionera. Penzioneri će tokom boravka u banjama biti potpuno medicinski zbrinuti.

    Rang lista pravi se posebno za penzionere iz kategorije zaposlenih, samostalnih delatnosti i poljoprivrednika, u okviru toga će postojati liste za starosne, invalidske i porodične penzionere.

    Na redosled na rang listi uticaće visina penzije, dužina staža osiguranja, dužina korišćenja penzije, ostvareno pravo na tuđu negu i pomoć i ostvareno pravo na porodičnu penziju (koji su to pravo ostvarili kao dete koje nije sposobno za samostalni život i rad). Pod jednakim uslovima, prednost će imati stariji korisnik penzije. Članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava.

    Prijavu i spisak banja možete pogledati ovde.

    Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje raspisao je oglas za prijem zahteva za odlazak na besplatanu desetodnevnu rehabilitaciju u jednoj od 24 banje, a prijave se podnose od danas, 6. maja, do 21. maja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]